Bromodifluorometà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicBromodifluorometà
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular129,923 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaCHBrF₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C(F)(F)Br Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Perill
Potencial d'escalfament global454 Modifica el valor a Wikidata

El bromodifluorometà, també conegut com a haló 1211, és un compost organohalogenat de fórmula .

Preparació[modifica]

El bromodifluorometà, es prepara mitjançant la reacció de difluorometà amb bromur d'hidrogen en presència d'un catalitzador àcid de Lewis, com el clorur d'alumini . La reacció és:

La reacció es realitza normalment a temperatures entre -20 °C i +20 °C i pressions entre 1 i 50 atmosferes. Els reactius es barregen i es fan passar per un reactor que conté el catalitzador. La reacció es pot controlar per cromatografia de gasos i el producte se separa per destil·lació.

Ús[modifica]

És un gas incolor i no inflamable que es fa servir principalment com a agent d'extinció d'incendis en extintors portàtils i en sistemes d'inundació total per protegir espais tancats com sales de servidors d'ordinadors, instal·lacions de telecomunicacions i submarins. Quan s'allibera, ajuda a extingir un incendi interrompent la reacció química de la combustió mitjançant inhibició química, trencant la cadena de reaccions químiques que sustenten un incendi.

A més, també es fa servir en algunes aplicacions industrials i de laboratori com a dissolvent de neteja i com a refrigerant en alguns sistemes d'aire condicionat.

És important tenir en compte que la producció i l'ús de bromodifluorometà s'està eliminant gradualment sota el Protocol de Mont-real a causa del seu potencial d'esgotament de la capa d'ozó, i s'estan utilitzant agents alternatius d'extinció d'incendis al seu lloc.

Referències[modifica]

  1. Low Ozone-Depleting Halocarbons as Total-Flood Agents. Volume 2. Laboratory-Scale Fire Suppression and Explosion Prevention Testing [1]
  2. CAS Common Chemistry. CAS, a division of the American Chemical Society, n.d. (2)