Bufeta natatòria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bufeta natatòria d'un gardí (Scardinius erythrophthalmus).

La bufeta natatòria és un òrgan hidroestàtic (situat entre l'esòfag i l'aorta dorsal, a sota de la columna vertebral) que estabilitza el peix o cetaci gràcies a l'aire que pot contenir. Per apropar-se a la superfície capta aire i així adquireix una densitat menor; en canvi, si pretén davallar, treu l'aire que conté i es fa més dens. També pot registrar els canvis de pressió. La seva funció principal és contrarestar el pes del peix dins l'aigua i facilitar la flotabilitat sense haver de fer esforços musculars.

En els fisòstoms es comunica amb l'esòfag mitjançant el canal neumàtic. En els fisoclists no apareix aquesta comunicació. És característic dels teleostis, però no és present a tots: l'han perduda secundàriament. Els elasmobranquis, en lloc de bufeta natatòria, tenen un fetge molt voluminós i amb molt de greix (principalment esqualè).

Bibliografia[modifica]

  • Mas Ferrà, Xavier; Canyelles Ferrà, Xavier. Peixos de les Illes Balears. Palma: Editorial Moll, maig 2000, p. 24-25 (Manuals d'Introducció a la Naturalesa, vol. 13). ISBN 84-273-6013-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bufeta natatòria