Caius Valerius Pudens

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaCaius Valerius Pudens
Biografia
Naixementsegle II (Gregorià)
Djémila
Mortsegle III (Gregorià)
  Cònsol de l'Imperi Romà 


  Governador romà 

Activitat
OcupacióPolític
PeríodeImperi Romà
Modifica les dades a Wikidata

Gaius Valerius Pudens va ser un polític i militar romà de finals del segle II i principis del segle III.

Biografia[modifica]

Valerius Pudens era originari de Cuicul, actual Djémila,[1] Algèria.

Quan Septimi Sever es va proclamar emperador l'any 193, durant la confusió que va seguir a l'assassinat de Pèrtinax, Pudens ostentava el càrrec de governador de la província romana de la Pannònia Inferior, establert a la capital de la regió, Aquinqum (actual Budapest). Com era norma en les províncies que només tenien una legió en el territori, Pudens era també el Legatus Legionis de la Legió II Adiutrix Pia Fidelis. Les inscripcions de l'època ens donen a entendre que Pudens era un home fortament religiós, ja que estan dedicades als déus de la seva província, a Fortuna i a Minerva.[2]

Pudens va fer costat a Septimi Sever en la seva lluita per assolir el poder i per això fou nomenat Cònsol sufecte el 197 i governador de la Germània Inferior, un cop l'usurpador Clodi Albí va ser vençut a la batalla de Lugdunum.

Més tard, al voltant del 202 o 203, el mateix Septimi Sever el va nomenar governador de Britània, on serví fins al 205-206.

Una inscripció al fort de Bainbridge anota la construcció de noves barraques sota el seu mandat, probablement en connexió amb noves revoltes per part dels Brigants.[3]

La seva carrera política va culminar amb el nomenament com governador de la província de l'Àfrica el 210-211, per part de l'emperador Caracalla.

Referències[modifica]

  1. Anthony R. Birley. Septimius Severus, the African Emperor p172. Ed. Routledge. ISBN 0-415-16591-1
  2. Corpus Inscriptionum Latinarum, III 10396, III 10399 i CIL III 10438
  3. Imp(eratori) Caesari Lucio Septimio/ Severo Pio Pertinaci Aug(usto) et/ Imp(eratori) Caesari M(arco) Aurelio/ Antonino Pio Felici Aug(usto) et/ P(ublio) Septimio Getae no/[[bili[ssimo Caesari dd(ominis)]]]/ nn(ostris) Imp(eratore) Antonino II et/ Geta Caesare co(n)s(ulibus) centuriam/ sub cura C(ai) V(aleri) Pudentis/ amplissimi co(n)sularis coh(ors)/ VI Nervior(um) fecit cui praeest/ L(ucius) Vinicius Pius praefectus coh(ortis) eiusd(em)


Precedit per:
Marcus Antius Crescens Calpurnianus
Governadors romans de Britània
202 - 205
Succeït per:
Lucius Alfenus Senecio