Marc Estaci Prisc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaMarc Estaci Prisc
Ocupació Polític, oficial i militar
Modifica dades a Wikidata

Marc Estaci Prisc (llatí: Marcus Statius Priscus Licinius Italicus) fou un magistrat romà del segle II. Probablement era originari de la província romana de Dalmàcia, on els cognoms Statius i Priscus eres bastant comuns i pertanyia a la classe social dels cavallers.

Va començar la seva carrera política com Prefecte de la Cohors IIII Lingonum equitata, estacionada a Britània. Més tard fou nomenat Tribú militar de la Legió III Gallica, destinada a Judea per reprimir la Revolta de Bar Kokhebà entre el 132 i el 135. Per la seva valerosa actuació, l'emperador Adrià el va condecorar amb un vexillum o estendard de cavalleria.

Esclafada la revolta a Judea, fou tribú de la Legió X Gèmina i la Legió I Adiutrix, estacionades respectivament a la província de Pannònia i Aquinqum. Finalment, va culminar la seva carrera militar com Praefectus de l'Ala Praetori.

El seu primer càrrec polític fou com procurador a la Gàl·lia Narbonesa i, gràcies al favor imperial, fou ascendit successivament a qüestor, tribú de la plebs i pretor, ingressant finalment al Senat romà.

Com Pretor, va comandar la Legió XIV Gèmina en la província de Pannònia i la Legió XIII Gèmina a la Dàcia. Entre el 157 i el 158 fou el governador d'aquesta darrera província.

Fou cònsol el 159 junt amb Plauci Quintil, dos anys abans de morir l’emperador Antoní Pius.

Entre el 160 i el 161 fou el governador de Mèsia i a la mort d'Antoní, fou enviat a Britània, reemplaçant a Longinus. No hi ha gaires detalls del seu mandat a Britània, si bé sembla que fou proclamat emperador per les seves tropes davant les dificultats que assolaven a Marc Aureli, però ell s'hi va negar categòricament.

Fou un dels generals que el següent emperador Marc Aureli va enviar per dirigir la guerra contra els parts (162 a 165). Va reemplaçar a Sedaci Marc Severià, qui havia estat derrotat per Vologès IV de Pàrtia i va participar en la guerra com assessor del coemperador Luci Aureli Ver. Va conquerir Artaxata, la capital d’Armènia, regne que va recuperar per a la influència romana.


Precedit per:
Longinus
Governadors romans de Britània
161-162
Succeït per:
Desconegut, després Sextus Calpurnius Agricola
Càrrecs públics
Precedit per:
Quint Tineu Sacerdot i Sext Sulpici Tertul


cònsol
159

amb Plauci Quintil I


Succeït per:
Appi Anni Atili Bradua i Tit Clodi Vibi Var