Caixa de Ward

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una caixa de Ward

Una Caixa de Ward era un contenidor protector, completament segellat, per a les plantes (un tipus primitiu de terrarium). Va tenir un gran ús al segle xix per protegir plantes de terres llunyanes en ser importades a Europa des de l'estranger, la majoria de les quals solien morir abans d'arribar, a causa dels llargs viatges per mar, frustrant als molts botànics de l'època tant professionals com aficionats. La caixa de Ward va ser el precursor directe del modern terrari i del vivàrium, paral·lelament a l'aquari de vidre. Va ser inventada al voltant de 1829, pel Dr. Nathaniel Bagshaw Ward (1791-1868), de Londres, després que un descobriment accidental li ho hagués inspirat,[1] qui el 1842 va publicar un llibre titulat On the Growth of Plants in closely Glazed Cases[2] (Sobre el creixement de les plantes en caixes de vidre tancades).[3] Gairebé una dècada abans, un botànic escocès, de nom A.A. Maconochie havia creat un terrari similar però el fet de no haver-lo donat a conèixer al public va permetre que Ward rebés el crèdit com a únic inventor.[4]

Història i desenvolupament de la mini-biosfera[modifica]

Quatre estils diferents de caixes de Ward

El Dr Ward era un metge amb una passió per la botànica. El seu herbari, recol·lectat personalment va ser de 25,000 espècimens. Els falgueres al seu jardí de Londres en Wellclose Square, però, estaven sent enverinats per la contaminació de l'aire de Londres, que consistia principalment de fum de carbó i àcid sulfúric. Ward va ser membre fundador de la Botanical Society of Edinburgh i de la Royal Microscopical Society, membre de la Linnean Society i membre de la Royal Society i sempre va estar actiu en la "London Apothecaries Society" (Societat d 'Apotecaris de Londres), de la qual es va convertir en Mestre el 1854. Fins fa molt poc, la Societat gestionava el Chelsea Physic Garden, Londres, el jardí botànic més antic del Regne Unit.

El Dr Ward, en el seu afany de col·leccionisme botànic, va guardar capolls de arnes i similars en ampolles de vidre segellades, i en una va trobar que una espora d'falguera i una espècie de Poaceae havien germinat i estaven creixent dins d'ella. Interessat però sense veure encara les oportunitats que d'això sortirien, va deixar el segell intacte durant uns quatre anys, notant que l'herba en realitat havia florit un cop, però, després d'aquest temps, el segell s'havia oxidat i les plantes van morir per l'aire viciat.[5] En comprendre les possibilitats, va fer que un fuster li construís una caixa de fusta amb uns cristalls ben ajustats (completament hermètica) i va descobrir que les falgueres creixien perfectament al seu interior, convertit en una mena de mini-biosfera.[2]

El Dr Ward va publicar el 1842 el seu experiment amb el llibre abans esmentat: On the Growth of Plants in closely Glazed Cases[2]

Els botànics anglesos i els comerciants de plantes medicinals havien estat explorant apassionadament el món a la recerca de noves plantes des de finals del segle xvi, però havien de transportar-les en forma de llavors, o com rizomes i arrels seques, L'aigua i la manca de cura suficient, així com l'aire salat, la falta de llum i la falta d'aire fresc. Sovint destruïen totes o gairebé totes les plantes, fins i tot en enviaments de grans quantitats (per exemple amb les plantes de l'arbre del pa de la expedició de la Bounty).[6] Amb les noves caixes de Ward, les plantes joves tendres podien col·locar-se en la coberta per beneficiar-se de la llum del dia i al mateix temps, la humitat condensada dins de la caixa les mantenia regades, però protegides de la rosada salat del mar. La primera prova de les caixes de vidre es va realitzar al juliol de 1833, quan el Dr. Ward va enviar dues caixes de vidre especialment construïdes plenes de falgueres i pastures britànics fins Sydney, Austràlia, en un viatge de diversos mesos després del qual, les plantes protegides es conservaven encara en bon estat a la seva arribada a Austràlia. Unes plantes encara més interessants van fer el viatge de tornada: eren diverses espècies natives australianes que mai havien sobreviscut al transport anteriorment. Les plantes van arribar en bon estat, després d'un viatge tempestuós al voltant del Cap Horn.[5]

Arbre del te i arbre del cautxú[modifica]

Un altre estil de la caixa de Ward

Les caixes de Ward aviat es van convertir en característiques d'elegants salons a Europa Occidental i els Estats Units. En l'aire contaminat de les ciutats victorianes, la bogeria de les falgueres (Pteridomania) i la bogeria per les creixents orquídies que van seguir van haver de gran part del seu ímpetu a les noves caixes de Ward.

Un dels corresponsals del Dr. Ward va ser William Jackson Hooker, més tard director del Royal Botanic Gardens, Kew. Joseph Dalton, el fill de Hooker, va ser un dels primers exploradors de plantes a utilitzar les noves caixes de Ward, quan va enviar plantes vives a Nova Zelanda des de 1841, durant el viatge pioner del HMS Erebus, que va circumnavegar l'Antàrtida.

Més important encara, la caixa de Ward va desencadenar una revolució en la mobilitat de plantes comercialment importants. En les caixes de Ward, Robert Fortune va enviar a l'Índia britànica 20,000 plantes de te de contraban des de Xangai, Xina, per començar les plantacions de te d'Assam. Després de la germinació de llavors importades en els hivernacles climatitzats de Kew, les plàntules de l'arbre del cautxú del Brasil es van enviar amb èxit en caixes de Ward a Ceilan (Sri Lanka) i els nous territoris britànics en Malaia per iniciar les plantacions de cautxú. Les caixes de Ward han estat acreditades per ajudar a trencar els monopolis geogràfics en la producció d'importants productes agrícoles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Allaby, Michael. Plants, Food, Medicine and the Green Earth. Nova York: Facts on File, 2010, p. 103. ISBN 9781438129679. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Nathaniel Bagshaw Ward. On the Growth of Plants in Closely Glazed Cases. John Van Voorst, 1852. 
  3. Thacker, Christopher. The History of Gardens. Berkeley: University of California Press, 1985, p. 237. ISBN 9780520056299. 
  4. «How a Glass Terrarium Changed the World». The Atlantic, 12-11-2017. [Consulta: 13 novembre 2017].
  5. 5,0 5,1 Gadient, Hansjörg. Exotische Pflanzen - Matrosen sind keine Gärtner (en alemany), 12 setembre 2010 [Consulta: 6 setembre 2011]. 
  6. «Documentos originales: diario del Bounty, transcripciones de cortes marciales y cartas», 22-10-1790. [Consulta: 9 maig 2019].

Bibliografia[modifica]

  • Allen, David Elliston (1969). The Victorian Fern Craze. Londres: Hutchinson, 1969.  Londres: Hutchinson.
  • Hershey, David (mayo 1996). «Doctor Ward's Accidental Terrarium». The American Biology Teacher, 58, 5, maig 1996, pàg. 276-281. (5): 276–281..
  • Boyd, Peter D. Un. (2002-01-02). «Pteridomania - the Victorian passion for ferns». Antique Collecting, 28, 6, 02-01-2002, pàg. 9–12. [Consulta: 2 octubre 2007]. Revisado: versión de web. (6): 9–12.

Enllaços externs[modifica]