Espinor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Camp espinorial)

Un camp espinorial o espinor és un tipus de camp físic, que generalitza els conceptes de camps vectorials i tensorials. Es caracteritza per dues peculiaritats:

  • Les mesures obtingudes per dos observadors inercials d'un mateix camp tensorial, estan relacionades per lleis de transformació associades a una representació de grups de Lie o (Els camps vectorials i tensorials es transformen segons representacions de o ).
  • Les úniques magnituds físiques directament mesurables són funcions "quadràtiques" de les components del camp (aquestes si es transformen d'acord amb i ).

Motivació matemàtica[modifica]

La motivació és que els grups de Lie i a més a més de compactes, són també simplement connexos, ja que el tractament quàntic d'un camp físic requereix estudiar les representacions projectives del grup de simetria associat al camp. A més a més resulta que les representacions projectives d'un grup de Lie es redueixen a les representacions ordinàries del seu recobridor universal. Així substituir els grups i pels seus recobridors universals i resol el problema de determinar totes les representacions projectives irreductibles dels dos primers grups.

Motivació física[modifica]

En teoria quàntica de camps qualsevol tipus de partícula material és tractada com un camp. Els dos tipus bàsics de partícules són els bosons i els fermions, els primers poden ser descrits adequadament mitjançant camps vectorials o tensorials mentre que els segons només poden ser descrits mitjançant camps espinorials.

Vegeu també[modifica]