Camperol de les Fiji

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCamperol de les Fiji
Megalurulus rufus i Cincloramphus rufus Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes24 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN22715555 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaLocustellidae
GènereCincloramphus
EspècieMegalurulus rufus i Cincloramphus rufus Modifica el valor a Wikidata
(Reichenow, 1890)
Nomenclatura
ProtònimTrichocichla rufa Modifica el valor a Wikidata

El camperol de les Fiji[1] (Cincloramphus rufus; syn: Megalurulus rufus) és una espècie d'ocell de la família dels locustèl·lids (Locustellidae).[2][3] És endèmic de les illes Fiji, a la Melanèsia. Els seus hàbitats principals són els boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits de l'estatge montà i les zones humides. Pateix l'impacte de la tala en els boscos madurs de l'illa i de l'introducció d'espècies inavasores depredadores (la petita mangosta de Java (H. j. auropunctatus) i la rata negra (Ratus ratus). El seu estat de conservació es considera en perill d'extinció.[4]

Taxonomia[modifica]

Segons la llista mundial d'ocells del Congrés Ornitològic Internacional (versió 13.2, agost 2023) aquest tàxon està classificat en el gènere Cincloramphus.[2] Tanmateix, altres obres taxonòmiques, com el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (Desembre 2019), el classifiquen encara com a única espècie del gènere Megalurulus.[3]

Referències[modifica]

  1. «Camperol de les Fiji». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 14 agost 2023 (català)
  2. 2,0 2,1 «Grassbirds, Donacobius, tetrakas, cisticolas, allies» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 14 agost 2023].
  3. 3,0 3,1 del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 604. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Long-legged Thicketbird. Cincloramphus rufus (formerly as: Megalurulus rufus)» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020. [Consulta: 14 agost 2023].