Can Súria (pedrera)

Infotaula de geografia físicaCan Súria
Imatge
TipusPedrera i jaciment geològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMaçanet de la Selva Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 47′ 36″ N, 2° 42′ 58″ E / 41.793456°N,2.716177°E / 41.793456; 2.716177

Can Súria és una pedrera de basalt i sauló situada a la localitat de Maçanet de la Selva. L'empresa explotadora és Àrids Guixeras S.L., i és per això que també és coneguda amb el nom de pedrera Guixeres.

Geologia[modifica]

En aquesta pedrera s'exploten colades basàltiques, unes colades dipositades durant el Miocè superior-Pliocè sobre els granits-pegmatites paleozoics que també han estat explotats. Per l'alteració de les roques basàltiques i les granodiorites s'ha format sauló de diferents tonalitats.[1]

Va ser una localitat famosa pels seus espècimens de ferrosaponita, tal com va ser inicialment identificada per XRD i EDS. Investigacions més recents, de l'any 2009, realitzades per l'expert en minerals d'argiles el Dr. Stephan Kaufhold, en les que s'incloïen anàlisi estructurals més detallats, van determinar que es tractava de nontronita amb calci dominant, la coneguda com nontronita càlcica.[2][3]

Mineralogia[modifica]

Nontronita càlcica

A la pedrera han estat identificades fins a set espècies diferents de minerals reconegudes per l'Associació Mineralògica Internacional. També han estat descrits òxids de manganès i albita, tot i que per confirmar aquesta darrera espècie es necessiten anàlisi més exhaustius per determinar si es tracta efectivament d'aquesta espècie mineral.

Espècie Fórmula
Aragonita CaCO₃
Calcita CaCO₃
Hollandita Ba(Mn4+
6
Mn3+
2
)O16
Microclina K(AlSi₃O₈)
Nontronita Na0,3Fe₂((Si,Al)₄,O10)(OH)₂·nH₂O
Òpal SiO₂·nH₂O
Quars SiO₂

En aquesta pedrera s'hi han trobat diverses varietats de quars: quars ametista, quars fumat, quars lletós i jaspi

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Súria
  1. Mata - Perelló, Josep M.; Sanz Balagué, Joaquim «ITINERARI DE RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA PER LES COMARQUES DE LA SELVA I DEL GIRONÈS : DES D ́HOSTALRIC I MAÇANET DE LA SELVA A LES MALLORQUINES, RIUDARENES I A SANT DALMAI. RECORREGUT PER LES ZONES VOLCÀNIQUES DE LA SELVA I DE LA GARROTXA». Xaragall, 477, maig 2013, pàg. 9 [Consulta: 20 febrer 2018].
  2. «Can Súria quarry (Sant Ramón quarry), Maçanet de la Selva, La Selva, Girona (Gerona), Catalonia, Spain». Mindat. [Consulta: 20 febrer 2018].
  3. Viñals, Joan «CLASSIFICACIÓ CORRECTA DE LA “FERROSAPONITA” DE LA PEDRERA GUIXERES, CAN SÚRIA, MAÇANET DE LA SELVA, LA SELVA, GIRONA, ESPAÑA.». Infominer, 3/2009, 46, 2009, pàg. 8.