Albita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Albita
Albite2.jpg
Classificació
Categoria silicats > tectosilicats
Fórmula química NaAlSi3O8
Propietats
Color blanc, gris o rosa
Exfoliació molt bona segons el pinacoide basal i menys bona segons el pinacoide lateral
Duresa 6 a 6,5
Lluïssor vítria
Ratlla blanca
Densitat 2,61

L'albita és un mineral del grup dels silicats. El seu nom és del llatí albus, que significa “blanc” pel seu color més usual. Hi ha dipòsits d'albita a la Península del Labrador i la península Escandinava. A Espanya es troba a Astúries, Província de Cadis i Málaga. A Catalunya es troba a Llançà. S'usa en la fabricació de vidre i ceràmica i en la indústria de materials refractaris.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Terme extrem de la sèrie isomorfa de les plagiòclasis, solucions sòlides de composició variable, entre l’albita, sòdica i l’anortita, càlcica, a través de tota una sèrie de termes intermedis: oligoclasa, andesina, labradorita i bytownita. És dura, lleugera, transparent o translúcida; pols de color blanc. Insoluble en àcids, a excepció de l’àcid fluorhídric en què es descompon deixant un residu gelatinós de sílice; es fon amb força dificultat acolorint la flama de groc (sodi).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'albita pertany a "09.FA - Tectosilicats sense H2O zeolítica, sense anions addicionals no tetraèdrics" juntament amb els següents minerals: kaliofil·lita, kalsilita, nefelina, panunzita, trikalsilita, yoshiokaïta, megakalsilita, malinkoïta, virgilita, lisitsynita, adularia, anortoclasa, buddingtonita, celsiana, hialofana, microclina, ortosa, sanidina, rubiclina, monalbita, andesina, anorthita, bytownita, labradorita, oligoclasa, reedmergnerita, paracelsiana, svyatoslavita, kumdykolita, slawsonita, lisetita, banalsita, stronalsita, danburita, maleevita, pekovita, lingunita i kokchetavita.

Pertites d'albita (blanc) segregades d'un feldspat potàssic (gris) vistes a través d'un microscopi petrogràfic

Ambient de formació[modifica | modifica el codi]

Constitueix un component essencial de les roques eruptives plutòniques àcides (granits, sienites, pegmatites), en la varietat denominada de baixa temperatura amb estructura desordenada respecte a la d’elevada temperatura. Present en micasquistos, gneis i en venes de segregació que travessen aquestes roques, també en roques lítiques alpines. Pot formar-se a partir de plagiòclasis riques en calci a través del fenomen d’albitització, que consisteix en descomposició del mineral càlcic en albita secundària i calcita.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Guia de minerales y rocas. Editorial Grijalbo.
  • Guia d'identificació de minerals (països catalans i d'altres). Editorial Parcir.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Albita Modifica l'enllaç a Wikidata