Àcid fluorhídric

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicÀcid fluorhídric
Substància química solució aquosa
Estructura química
Fórmula química HF
Propietat
PKa 3,17
Punt d'ebullició 85,8 °C
Perill
NFPA 704.svg
0
4
0
ACID
Grup d'embalatge ONU I
Modifica les dades a Wikidata

L'àcid fluorhídric, HF(aq), és la solució aquosa de fluorur d'hidrogen, el qual està compost per un àtom d'hidrogen unit a un altre de fluor mitjançant enllaç covalent. No s'ha de posar en contacte amb elements de vidre, ja que reacciona amb aquest. Per aquesta raó, es manipula utilitzant material de plàstic.

Obtenció[modifica]

L'àcid fluorhídric s'obté habitualment per acció d'àcid sulfúric sobre fluorur de calci, CaF2 (fluorita):

Una font de contaminació amb àcid fluorhídric és la producció d'adobs a partir de fosfat, ja que en una reacció secundària, les traces de fluorapatita present en el mineral utilitzat alliberen aquest gas. Es tracta d'una substància volàtil, tòxica, altament corrosiva i miscible amb aigua. Ataca el silicat dels vidres formant tetrafluorur de silici, SiF4, o àcid hexafluorosilícic, H2SiF6.

Aplicacions[modifica]

L'àcid fluorhídric s'utilitza en química orgànica en l'obtenció de compostos orgànics fluorats, com catalitzador en petroquímica, per obtenir criolita artificial, Na3AlF6, que s'utilitza en l'obtenció de l'alumini, fluorurs inorgànics com l'hexafluorur d'urani (UF6) i alguns cops com dissolvent.

Toxicologia[modifica]

Quant a la toxicologia es tracta d'una substància irritant, corrosiva i tòxica.

  • DL50 (rata): 180 mg/kg (oral)
  • Concentració màxima permesa als llocs de treball: 2 ppm

En la pell produeix cremades molt doloroses que curen molt malament. Això és degut al fet que el calci necessari en el procés de curació precipita amb els fluorurs com el fluorur de calci, CaF2. En cas de produir-se una cremada amb àcid fluorhídric es recomana rentar amb aigua abundant i tractar en primer lloc amb una dissolució de lactat de calci o citrat de calci, o llet si no n'hi ha.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àcid fluorhídric Modifica l'enllaç a Wikidata