Fluorur de calci

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fluorur de calci
Estructura cristal·lina
Verd: F- Gris: Ca2+
Fluorur de calci
General
Altres noms
Fórmula molecular CaF2
Massa molar 78,075 g/mol
Aspecte Sòlid blanc cristal·lí
Número CAS [7789-75-5]
Propietats
Densitat i fase 3,18 g/cm³, sòlid 
Solubilitat en aigua 0,015 g/l a 18 °C
Punt de fusió 1418 °C (1691 K)
Punt d'ebullició 2533 °C (1806 K)
Estructura
Geometria
de coordinació
F-: Tetragonal
Ca2+: Cúbica
Estructura cristal·lina Cúbica
Perills
Perills Hazard X.svg Irritant (Xi)
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
 
Frases R 20/22-36/37/38
Frases S 24/25-26-36
RTECS EW1760000
Punt d'inflamabilitat No inflamable
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El fluorur de calci, CaF2, és un compost químic inorgànic iònic format per cations calci, Ca2+ i anions fluorur, F-. Es presenta en forma de cristalls blancs o de pols. De forma natural se'l troba en el mineral fluorita. És un compost molt insoluble en aigua. Cristal·litza en el sistema cúbic on el Ca2+ es coordina amb 8 anions fluorur, F-, i cada anió fluorur amb 4 cations Ca2+.

És una substància lleugerament tòxica pels humans (LD50: 4250 mg/kg en rates) però no representa excessius problemes per la seva baixa solubilitat.

El fluorur de calci natural és una important font d'anions fluorur i per això és emprat en diferents processos químics. De la fluorita s'obté el sulfat de calci, CaSO4, i fluorur d'hidrogen, HF, per reacció amb l'àcid sulfúric, H2SO4:

CaF2(s) + H2SO4(l) → CaSO4(s) + 2 HF(g)

El fluorur d'hidrogen així obtingut es transforma posteriorment el fluor, F2, fluorocarbonis, etc.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Òptica[modifica | modifica el codi]

El fluorur de calci s'empra en instruments òptics, ja que és transparent a la radiació que va de l'infraroig a l'ultraviolat (des de 0,125 µm a 9 µm de longitud d'ona). El seu índex de refracció és 1,4365 a 0,5 µm. Representa una avantatge per aquests usos d'òptica que sigui un material químicament bastant inert, però presenta una lleugera birrefringència que es veu incrementada per davall de 0,157 µm de longitud d'ona, la qual cosa excedeix el límits de tol·lerància. S'empra en la fabricació de prismes, lents, plans, discs, etc. que són utilitzats en instruments com espectroscopis, analizadors, microscopis, lásers UV, piròmetres, etc.[1]

Metal·lúrgia[modifica | modifica el codi]

S'empra en la fundició del ferro, en la fabricació del fluorur d'hidrogen, en l'elaboració de criolita sintètica (Na3AlF6) emprada en la reducció electrolítica de la bauxita per obtenir alumini, en les metal·lúrgies de l'antimoni, plom, magnesi, ferro, silici, manganès, coure, or i plata.

Indústria[modifica | modifica el codi]

El fluorur de calci també s'empra en la manufactura de vidres, de la llana mineral, de materials fosforescents, en pigments de pintures, agent d'unió d'abrassius i per a preservar la fusta.

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]