Nontronita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNontronita

Nontronita de Sils (Selva, Girona)
Fórmula química(CaO0.5,Na)0.3Fe3+₂(Si,Al)₄O10(OH)₂·nH₂O
EpònimDistricte de Nontronh Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoria silicats > fil·losilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.40
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.40 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/H.19 Modifica el valor a Wikidata
Dana71.3.1a.3
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Colorgroc verdós, marró verdós, verd oliva
Exfoliació{001} perfecta
Duresa1,5 a 2
Lluïssormat, cèria
Color de la ratllablanca
Diafanitatsemiopaca
Densitat2,3
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1.530 - 1.580 nβ = 1.555 - 1.612 nγ = 1.560 - 1.615
Birefringènciaδ = 0.030 - 0.035
Angle 2VMesurat: 5° a 66°
Calculat: 32° a 46°
Fluorescènciano fluorescent
Varietats més comunes
crom-nontronitaamb alt contingut de crom
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1962 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolNon Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La nontronita és un mineral de la classe dels silicats (fil·losilicats), concretament del grup de l'esmectita, que rep el seu nom de la localitat francesa de Nontron, on va ser descoberta l'any 1827. També se la coneix com a cloropal o hidroferripirofilita.

Característiques[modifica]

La nontronita és un silicat, del tipus alumini-fil·losilicat amb làmines de mica, sodi i ferro, hidroxilat i hidratat. L'estructura molecular és en làmines amb tetraedres i octaedres. El grup de l'esmectita a què pertany són tots minerals similars a l'argila que cristal·litzen en el sistema monoclínic. A més dels elements de la seva fórmula, sol portar com a impureses: titani, magnesi i calci, els quals li donen les diferents tonalitats de color que presenta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nontronita pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, willemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, chernykhita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, ephesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilithionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilithionita, fluorannita, shirokshinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, bileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïita, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyita, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Formació i jaciments[modifica]

Acostuma a aparèixer com a mineral secundari, producte de l'alteració a la intempèrie de roques ígnies de tipus basalt, kimberlites i altres roques ultramàfiques. També pot formar-se en sòls amb cendra volcànica pobrament drenats, així com en alguns dipòsits de minerals sotmesos a alteració hidrotermal de tipus basalt o calcàries amb metamorfisme de contacte. És un mineral autigènic en els sediments marins recents.

Sol trobar-se associat a altres minerals com: quars, òpal, hornblenda, piroxens, olivina, mica o caolinita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nontronita
  1. «Nontronite». Mindat. [Consulta: 11 agost 2013].
  2. «Nontronite Mineral Data». Webmineral. [Consulta: 11 agost 2013].