Canadian Pacific Railway

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Emblema del CPR
Stoney Creek Bridge

Canadian Pacific Railway (CPR) és una xarxa de ferrocarril del Canadà que va ser coneguda com a "CP Rail" entre 1968 i 1996, operada per Canadian Pacific Railway Limited. La seva xarxa ferroviària s'estén de Vancouver fins a Montreal, a més a més cobreix algunes ciutats importants dels Estats Units, com Chicago, Detroit, Milwaukee, Minneapolis i la ciutat de Nova York. La seva seu central es troba a Calgary, Alberta. Té una amplada de via de 1.435 mm. La seva xarxa té 22.500 km de vies.[1]

La xarxa es va iniciar entre la part oriental del Canadà i la Colúmbia Britànica entre 1881 i 1885. Actualment és fonamentalment un ferrocarril de mercaderies però en les seves primeres dècades de funcionament transportava viatgers a llarga distància i va ser fonamental pel desenvolupament del desenvolupament de l'oest del Canadà. Va ser el primer ferrocarril transcontinental del Canadà, però en l'actualitat no arriba a la costa atlàntica.

Alguns enginyers (1871).

En principi s'havia planejat que aquest ferrocarril recorreria la zona fèrtil de la vall del riu Saskatchewan Nord i travessaria les muntanyes Rocoses canadenques per la collada de Yellowhead, tanmateix, la CPR aviat va descartar aquesta opció i la ruta va anar més cap al sud travessant el Triangle de Palliser a Saskatchewan i per la collada de Kicking Horse Pass que es salva gràcies al Field Hill.

Referències[modifica]

  1. Canadian Pacific Railway. «Canadian Pacific trains across North America pause for day of mourning». webcache.googleusercontent.com, 28-01-2011. Arxivat de l'original el 30 d'abril 2009. [Consulta: 4 febrer 2011].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canadian Pacific Railway