Cao Guojiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCao Guojiu

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat
ésser humà Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitatdinastia Song Modifica el valor a Wikidata
Naixement1018 Modifica el valor a Wikidata
Mort1089 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLady Zhang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareCao Qi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsCao Ping (en) Tradueix i Cao You (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansEmpress Cao (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deVuit immortals Modifica el valor a Wikidata

Cao Guojiu (xinès simplificat: 曹国舅, xinès tradicional: 曹國舅, pinyin: Cáo Guójiù, Wade-Giles: Ts'ao Kuo-ch'iu, "l'oncle real -germà menor de la mare- Cao") és una deïtat taoista de la mitologia xinesa que forma part del grup dels vuit immortals. Es diu que era oncle d'un emperador de la dinastia Song i germà menor de la mare d'aquest, l'emperadriu vídua Cao (曹太后, 曹太後, Cáo Tàihòu).

També se li coneix pels noms de Cao Yi (曹佾, Cáo Yì) -nom de cortesia: Gongbo (公伯, Gōng bó, "oncle de l'emperador")-, Cao Jing (曹景 Cáo Jǐng), Cao Jingxiu (曹景休, Cáo Jǐngxiū) i Cao You (曹友, Cáo Iǒo).

Sobre l'existència històrica de Cao Guojiu[modifica]

Segons els registres històrics, va haver-hi diverses emperadrius consorts anomenades Cao durant la dinastia Song, però només una va arribar a ser emperadriu, Ci Sheng Guang Xian (慈聖光獻皇后, Cí Shèng Guāng Xiàn huánghoù, 1015 - 1079), dona del cinquè emperador Song, Renzong (仁宗), però cap dels seus fills va arribar a ser emperador.

Això, però, no nega l'existència històrica de Cao Guojiu, ja que en la Xina antiga, el terme jiu també podia significar "cunyat". L'emperadriu Ci Sheng Guang Xian va tenir un germà menor anomenat Cao Yi, però no se sap si va poder ser Cao Guojiu.

Vida de Cao Guojiu[modifica]

Cao Guojiu tenia un germà menor anomenat Cao Jingzhi (曹景植, Cáo Jǐngzhí) que va assassinar un home. Ningú es va atrevir a acusar-li a causa de la seva relació amb la reina i Cao Guojiu va acabar sentint-se tan aclaparat per la tristesa que va renunciar al seu treball i va deixar la seva llar, ocultant-se en una cova on es va dedicar a la meditació i a l'estudi del Tao. Allí vestia robes rústiques i una gorra feta de palla, arribant a romandre a vegades fins a deu dies seguits sense menjar.

En una ocasió es va trobar amb dos immortals que li van dir que havien sentit que es dedicava al cultiu i que li van preguntar què és el que conreava. Ell va respondre que conreava el Tao. Li van preguntar de nou que on estava el Tao i ell va assenyalar cap al cel. Van tornar a preguntar-li que on estava el cel i ell va assenyalar al seu propi cor. Els immortals, rient, van comentar "el teu cor és un amb el cel i el cel és un amb el Tao. Per descomptat has arribat a un profund coneixement". Llavors compartieren amb ell el secret per tornar a la perfecta harmonia amb la naturalesa i li van persuadir perquè s'unís als immortals.

També es diu que va descobrir el secret de la immortalitat en un pergamí que va trobar en una caixa de jade dins d'una cova. Mentre ho recitava, la cova es va omplir de llum i va aparèixer una cigonya que ho va portar a la terra dels immortals.

Iconografia[modifica]

Cao Guojiu és representat com un ancià amb barba i la vestimenta oficial de la cort. Els seus emblemes són una tablilla de jade i un sonall. És el sant patró del teatre.

Enllaços externs[modifica]