Carles Felip d'Habsburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carles Felip d'Habsburg-Lorena)
Infotaula de personaCarles Felip d'Habsburg
Biografia
Naixement18 octubre 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHabsburg-Lorena Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMartina Donath (en) Tradueix
Anne-Claire Lacrambe (en) Tradueix (1998–) Modifica el valor a Wikidata
FillsJulian Lorenz Pedro Habsburg-Lothringen Erzherzog von Österreich (en) Tradueix
 ( Martina Donath (en) Tradueix)
Louis Damien Henri Maria Marco d'Aviano Melchior Habsburg-Lothringen Erzherzog von Österreich (en) Tradueix
 ( Anne-Claire Lacrambe (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
ParesFèlix d'Habsburg-Lorena Modifica el valor a Wikidata  i Anna-Eugénie Prinzessin von Arenberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria del Pilar Erzherzogin von Österreich (en) Tradueix, Kinga Barbara Erzherzogin von Österreich (en) Tradueix, Raimond Joseph Erzherzog von Österreich (en) Tradueix, Myriam Adelheid Erzherzogin von Österreich (en) Tradueix, István Franz-Leopold Erzherzog von Österreich (en) Tradueix i Viridis Aloisa Erzherzogin von Österreich (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Carles Felip d'Habsburg-Lorena i Arenberg (Ciutat de Mèxic, Mèxic, 18 d'octubre de 1954) és el segon fill i primer home de l'arxiduc Félix d'Habsburg-Lorena i de la princesa i duquessa Ana Eugenia d'Arenberg, per línia paterna és net del Beat Carles I d'Àustria i IV d'Hongria i de l'emperadriu Zita, i nebot rebesnet de l'emperador Maximilià I de Mèxic i de l'emperadriu Carlota de Mèxic, i de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria i l'emperadriu Isabel d'Àustria més coneguda com a "Sissi".[1][2][3][4][5] També és el primer home de la Casa d'Àustria a néixer a Mèxic.[6]

La seva tia rebesàvia va ser la comtessa Antonieta de Mérode-Westerloo, Princesa de Mònaco pel seu matrimoni amb Carles III de Mònaco, avantpassats del príncep Albert II.

Formació acadèmica[modifica]

Va estudiar la llicenciatura en Relacions Internacionals en El Col·legi de Mèxic i ha cursat estudis en l'Institut Tecnològic i d'Estudis Superiors de Monterrey, l'Institut Tecnològic Autònom de Mèxic i un mestratge en Administració d'empreses i Finances a l'Escola Superior d'Administració i direcció d'empreses (ESADE) de Barcelona.[7]

Entre els seus llocs laborals es troben haver-hi laborat en AWT Internationale Handels und Finanzierung A.G., a Viena, Àustria de 1988 a 1990; com a Delegat a Viena, Bonn, i Mont-real, Canadà del Banc de Comerç Exterior (BANCOMEXT); Actualment i des de l'any 2000 és president de l'empresa Habsburg Financial Services, empresa de gestió patrimonial. El seu gran gust per la música també li ha portat a ser membre del Patronat del Festival de Música de Morelia, el qual va presidir des de 2012 fins a 2018. Carles Felip parla de manera fluïda el castellà, l'alemany, el francès, l'anglès i el català, a més d'altres idiomes.[8][9][10]

Matrimoni i hereus[modifica]

Va contreure matrimoni per primera vegada el 4 de setembre de 1994 a Múnic, Baviera amb Martina Donath (nascuda a Viena, Àustria el 18 de juny de 1955), divorciant-se més tard el 1997.[11] Tots dos van tenir un fill:

El 12 de maig de 1998 va contreure un segon matrimoni a Pau, als Pirineus Atlàntics, Nova Aquitània, França, amb Annie-Claire Andree Christine Lacrambe, amb qui actualment segueix casat, (nascuda el 15 de febrer de 1959 a Pau, França) filla del doctor Henri Lacrambe i de la senyora Fanny Pruvost de Montrichard.[13] Fruit d'aquest matrimoni va néixer:

Carles Felip és un intel·lectual i coneixedor de la història de la casa d'Àustria i les seves tradicions familiars, això ho ha portat a impartir conferències sobre la seva tátara oncle, l'emperador Maximiliano I de Mèxic i la seva família. D'altra banda realitza conferències a tot el món sobre derivats financers i la gestió patrimonial utilitzant productes financers derivats o estructurats.

Títols i estils[modifica]

Ni la Constitució Política de la República d'Àustria ni la dels Estats Units Mexicans reconeixen títols nobiliaris al seu territori. La constitució mexicana estableix en el seu Article 12: "Als Estats Units Mexicans no es concediran títols de noblesa, ni prerrogatives i honors hereditaris, ni es donarà efecte algun als atorgats per qualsevol altre país". En aquest sentit, l'article constitucional és una de les poques disposicions de la constitució vigent que no ha sofert reforma alguna des de la seva aprovació per unanimitat en la sessió del congrés del 16 de desembre de 1916 i assenyala la prohibició absoluta perquè, dins del territori mexicà, s'atorguin mitjançant qualsevol mitjà o sota qualsevol justificació, títols de noblesa, prerrogatives o honors hereditaris; és a dir, ningú pot comptar amb un reconeixement especial o privilegi per part de l'Estat o de la llei, la qual cosa suposa la igualtat davant la llei.

La segona part d'aquest article, es refereix a la prohibició dins del territori mexicà perquè es reconeguin o convalidin els mateixos títols o prerrogatives o honors hereditaris atorgats a qualsevol altre país. No obstant això, el reconeixement novohispànic de títols reals es poden trobar fins i tot en 1811 en Elements Constitucionals de Raió (art. 5).

El títol actual de Don Carles Felip d'Habsburg és: Sa Altesa Imperial i Reial Don Carlos Felipe María Otón Lucas Marcos de Aviano Melchor d'Habsburg-Lorena i Arenberg, Arxiduc i Príncep Imperial d'Àustria, Príncep Real d'Hongria i de Bohèmia, Duc de Lorena i de Bar, Conde Principesco d'Habsburg, etcètera.

Ancestres[modifica]

Referències[modifica]

  1. «PressReader.com - Your favorite newspapers and magazines.». pressreader.com. [Consulta: 1r febrer 2020].
  2. «Hijo del último emperador austriaco fallece en México». Excélsior, 11-09-2011. [Consulta: 1r febrer 2020].
  3. Montgomery-Massingberd, Hugh. Burke's Royal Families of the World Volume 1. University of Michigan: Burke's Peerage, 1977, p. 31. 
  4. Almanach de Gotha: Annual Genealogical Reference, Volume 1. University of California: Almanach de Gotha, 2004, p. 30. ISBN 0953214257. 
  5. Hoefer, Hans. Vienna. Indiana University: APA, 1989, p. 257. ISBN 9780245547102. 
  6. «Herederos de Maximiliano y Carlota, en Puebla | El Popular, diario imparcial de Puebla». Periódico El Popular, 31-10-2018. Arxivat de l'original el 2020-02-01. [Consulta: 1r febrer 2020].
  7. «UPAEP | Global Innovation». upaep.mx. [Consulta: 1r febrer 2020].
  8. «IFG Afternoon Presentation (6/12/19)». IFG Annual Conference. [Consulta: 1r febrer 2020].
  9. «Museo Nacional de Arte». munal.mx. [Consulta: 2 febrer 2020].
  10. Membership Directory. University of California: American Chamber of Commerce of Mexico, 1990, p. 158. 
  11. «Person Page». thepeerage.com. [Consulta: 10 març 2020].
  12. «Person Page». thepeerage.com. [Consulta: 10 març 2020].
  13. «Person Page». thepeerage.com. [Consulta: 10 març 2020].
  14. «Person Page». thepeerage.com. [Consulta: 10 març 2020].