Casa Vives (Barcelona)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Vives
Imatge de l'interior
Imatge
Dades
TipusEdifici residencial Modifica el valor a Wikidata
Úshotel Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Gòtic (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSant Sever, 5, Sant Felip Neri, 2-4 i Pl. Sant Felip Neri, 2 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 00″ N, 2° 10′ 31″ E / 41.38325°N,2.17535°E / 41.38325; 2.17535
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC42543 Modifica el valor a Wikidata
Id. Barcelona1339 Modifica el valor a Wikidata

La Casa Vives, erròniament coneguda com a Casa Gironella, és un edifici situat als carrers de Sant Sever i de Sant Felip Neri i la plaça de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona, catalogat com a a Bé Cultural d'Interès Local.[1] Actualment allotja un hotel de luxe.[2]

Descripció[modifica]

La façana principal es troba al carrer de Sant Sever. Té planta baixa, dos pisos i teulada a una vessant. A la planta baixa s'obren tres portes i una finestra, totes elles allindades. La porta central és més ample i alta que les laterals i porta a un pati. En aquest pati hi ha una escala descoberta, que es recolza sobre un arc rampant, i una gran arcada que arrenca de dos pilastres amb capitell sense decoració. al primer i segon pis de la façana s'obren balcons individuals de molt poc voladís amb barana de ferro forjat. En un dels extrems, entre els dos pisos, hi ha una petita finestra. El parament és d'esgrafiats que imiten carreus excepte a l'emmarcament de les obertures i la cantonada que son de carreus ben treballats. La façana està coronada pel ràfec de la teulada decorat amb un doble fris de dents de serra.[2]

La façana del carrer de Sant Felip Neri és similar a l'anterior però quan s'apropa a la cantonada amb la plaça canvia totalment les formes i guanya un pis més. En aquest últim tram s'obre a la planta baixa un gran portal adovellat i finestres allindanades. Al primer pis hi ha una gran finestra d'arc rebaixat amb l'ampit motllurat i al costat una més petita amb la llinda decorada amb un arc conopial. Al segon i tercer pis s'obre una finestra allindanada per planta. Aquí el parament deixa de banda l'esgrafiat per deixar a la vista els petits carreus regulars d'acabat rugós, excepte l'emmarcament de les obertures i la cantonada que són de grans carreus llisos.[2]

Durant la Guerra Civil, la plaça de Sant Felip Neri va ser bombardejada i va quedar molt malmesa, i l'arquitecte municipal Adolf Florensa va refer-la amb façanes d'altres edificis, com les cases dels gremis de Sabaters i de Calderers. Aleshores, la Casa Vives hi va ser ampliada amb una nova façana, realitzada amb elements aprofitats d'altres edificacions.[2] A la planta baixa s'obren dos arcs de mig punt adovellats i una porta allindanada. Al primer pis hi ha un balcó individual amb barana de ferro forjat; la porta que dona a aquest balcó és d'arc rebaixat. Al costat hi ha una finestra allindanada i a l'altre costat una finestra amb la llinda decorada amb un arc lobulat. Al segon pis hi ha tres obertures allindanades i al tercer pis una finestra similar i una galeria a la zona central amb columnes que aguanten una llinda de fusta i amb l'ampit motllurat. L'espai de la galeria està cobert amb teulada a una vessant de gran voladís, mentre que l'espai de la cantonada té un terrat.[2]

Façana de la plaça de Sant Felip Neri

Història[modifica]

A finals del segle xvii, en aquest indret hi havia dues cases, unificades per Marià de la Torre.[2] El 1783, Raimon Vives i Vidal va demanar permís per a reorganitzar-ne les obertures i construir-hi balcons ampitats,[3] i novament un any més tard per a obrir una botiga a la cantonada.[4] El 1790, va demanar permís per a donar volada a un balcó ampitat al carrer de Sant Felip Neri.[5] Casat amb Vicenta Cebrià i Rifós, fou pare de Pere Nolasc Vives i Cebrià.

La casa va seguir en mans de la família Vives fins que l'any 1925 va ser adquirida per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País,[2] traslladada el 2001 al carrer de Basea, 8. Aleshores, l'edifici fou rehabilitat per l'arquitecte Damià Ribas[6] i destinat a hotel.

Referències[modifica]

  1. «Casa Gironella». Catàleg de Patrimoni. Ajuntament de Barcelona.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Casa Gironella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  3. «Raymundo Vives i Vidal. Baixada de Santa Eulàlia i Sant Felip Neri. Casa. Variar portes i obertures». C.XIV Obreria C-31/1783-25. AHCB, 09-02-1783.
  4. «Raymundo Vives i Vidal. Baixada de Santa Eulàlia i Sant Felip Neri. Botiga. Fer obertures i variar-ne d'altres». C.XIV Obreria C-35/1784-109. AHCB, 06-08-1784.
  5. «Raymundo Vives i Vidal. Sant Felip Neri. Casa. Canviar un balcó amb ampit per un balcó». C.XIV Obreria C-55/1790-117. AHCB, 11-05-1790.
  6. «Hotel Neri». Projectes. Damián Ribas Arquitectura, 2001.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Vives
  • «Casa Gironella (Hotel Neri)». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.