Casa nadiua de Pau Casals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa nadiua de Pau Casals
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Vendrell (Baix Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Santa Anna, 4
Map
 41° 13′ N, 1° 32′ E / 41.22°N,1.53°E / 41.22; 1.53
Bé cultural d'interès local
Data8 novembre 2000
Id. IPAC5440 Modifica el valor a Wikidata

La Casa nadiua de Pau Casals és una obra del municipi del Vendrell inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un edifici de quatre plantes. Els baixos són ocupats per una botiga i per una porta que a la part superior és decorada amb ferro forjat i presenta la data de 1855. El primer i segon pis presenten un balcó i una finestra quadrangular. L'últim pis és ocupat per les golfes. A la façana principal hi ha una placa commemorativa.[1] Fou inaugurada com a casa museu el 1998, i conserva records d'infantesa del músic, entre altres coses.

Història[modifica]

El gran violoncel·lista Pau Casals (1876-1973) nasqué en la Vila del Vendrell. Es formà amb el seu pare, organista del Vendrell, i a Barcelona, Madrid i París.[1]

Pau Casals es mostrà sempre vinculat a la seva vila nadiua. Ja el 1895 hi feu un concert "en benefici dels desvalguts", en plena crisi de la fil·loxera. Dos mesos més tard de la Setmana Tràgica (1909), amb el seu germà Enric i amb Guillermina Suggia, fidel amiga del mestre en els inicis de la seva consagració internacional, feren un concert benèfic al Casino Circ del Vendrell. Participà amb un concert de l'Orquestra Pau Casals en la segona Exposició d'Art del Penedès, celebrada el 1927. La vila del Vendrell representa anualment des de 1964 els Pastorets Musicals del Vendrell en commemoració del mestre.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Casa nadiua de Pau Casals». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa nadiua de Pau Casals