Categoria Discussió:Malalties reumatològiques

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Categoria:Malalties reumatològiques[modifica]

He procedit a buidar aquesta categoria, ja que les "Malalties reumatològiques" i proposar-la per a destrucció, tots els articles que contenia corresponen a la categoria ja existent de [[Categoria:Malalties i trastorns de l'aparell locomotor]] o en alguna de les subcategories. Llegeix la observació-informació, ja existent, en aquesta darrera categoria.

Jmarchn (disc.) 21:06, 23 oct 2012 (CEST)[respon]

Penso (com les altres 5 wikis) que ca:Categoria:Malalties reumatològiques pot coexistir perfectament amb ca:Categoria:Malalties i trastorns de l'aparell locomotor (són disjuntes i es complementen..) ..sense esborrar lo teu.. torno a afegir el que havia posat..perdona si t'havia esborrat alguna categoria.. errare humanum est
--Mcapdevila (disc.) 21:41, 23 oct 2012 (CEST)[respon]
--Mcapdevila (disc.) 21:54, 23 oct 2012 (CEST)[respon]
« Només sé que no sé res.. »
Sòcrates (Akadémeia)

Estic d'acord amb tú en qué potser totes les ca:Categoria:Malalties reumatològiques es poden incloure dins ca:Categoria:Malalties i trastorns de l'aparell locomotor, però no al revés.. p.e.:

  • Bursitis calcificada
  • Bursitis traumàtica
  • Bursitis reumatoide
  • Bursitis gotosa

(en medicina) traduir els articles que no et són d'interès o quan vas curt de temps pels programes pels teus fills.

Metge vs. usuari - Diferents punts de vista.

Des del punt de vista d'un metge (el teu cas) que s'ha passat 6 anys estudiant i ho coneix quasi tot..OK!, però per un usuari normal que busca informació (el meu cas), li interessa saber que hi ha un tipus de bursitis que pot ser d'origen reumàtic => per desgracia no sempre l'article detalla el possible origen reumàtic de totes les malalties.. i..al afegir la categoria se li dona aquesta informació que d'altre forma no tindria..

No t'ho prenguis malament ja et vaig dir que valoro molt la teva feina però.. un punt de vista d'algú que ha fet més d'un centenar d'articles (algú ha de fer els articles mèdics "..que no et són d'interès o quan vas curt de temps..") i..que no esborra el teu punt de vista (acadèmic) sinó que el complementa.. no hi veig el problema.. queda molta feina per fer a ca:Categoria:Medicina i val la pena que col·laborem en un treball en equip;-)

--Mcapdevila (disc.) 10:24, 24 oct 2012 (CEST)[respon]


Qualsevol categorització implica problemes. En el cas de Bursitis: no crec que tinguem d'anar a fer articles tan específics, es penja de ca:Categoria:Malalties i trastorns de l'aparell locomotor i prou. Qui atendrà a un pacient amb una bursitis sol ser el metge de capçalera o el d'atenció continuada (o d'urgències) i si no millora i per tal de fer-ne una escissió, el remetrà al traumatòleg. No es fa mai (que jo sàpiga) un tractament amb fisioteràpia. No crec convenient que anem penjant per a casos similars malalties o trastorns de la categoria fisioteràpia, a ca:Categoria:Fisioteràpia sols hi haurien d'haver-hi les diverses tècniques emprades, que és la fisioteràpia, etc. (com fins a la inclusió d'aquest article). El que cal en molts articles de medicina és completar-ne el contingut, i és el contingut el més important per al lector. És per a nosaltres els editors que les categories són més importants. per al lector sempre és més pràctic l'ús d'una plantilla de navegació.

Mira les noves argumentacions que he donat a Categoria_Discussió:Malalties_i_trastorns_de_l'aparell_locomotor sobre la categorització superposada d'articles.

En quan als meus coneixements, ja queda molt lluny, pels meus 55 anys, la facultat. I no conec ni una part de la medicina, sols conec i em moc correctament amb el més habitual. :) I falten centenars d'articles rellevants per a fer i millorar-ne el seu contingut... però no he aconseguit enganxar a ningú dels meus companys amb això de la Viquipèdia, em veuen una mica friki.

Repetint-me com l'all, crec que l'impediment de mantenir categories (justificades, es clar!) amb menys de cinc articles dificulta la correcta categorització del articles en medicina.

Jmarchn (disc.) 20:57, 24 oct 2012 (CEST)[respon]

Seguir la classificació de l'UB
Crec que tot quedaria arreglat traient l'afegitó "..pròpies de l'estudi de reumatologia..."... dir que totes són reumatològiques o limitar-ho a aquest tipus "no segueix els criteris estàndard de classificació" i no perquè les altres wikis no ho tinguin (que no ho tenen), sinó perquè no segueix la classificació dictada per les universitats catalanes que inclouen dins de ca:Categoria:Malalties i trastorns de l'aparell locomotor un munt de malalties que no són d'origen reumàtic.--Mcapdevila (disc.) 12:55, 26 oct 2012 (CEST)[respon]
El que heu de mirar són les classificacions utilitzades arreu del món:
En ambdues versions (la primera s'utilitza en tots els hospitals de Catalunya i diverses entitats, i la segona en els centres de l'ICS), queden clarament separades el que són malalties (reumatologia) del que són traumatismes (traumatologia). En quan a les neoplàsies malignes d'os no són objecte de la reumatologia i són objecte d'equips multidisciplinars especialitzats.
Insisteixo una fractura o una ferida no es considera un trastorn o malaltia, sinó una lesió.
Per tant, insisteixo en el meu punt de vista.
Jmarchn (disc.) 17:29, 28 oct 2012 (CET)[respon]
Ja et vaig dir que des d'un punt, de vista acadèmic tenies raó, (encara que si volem ser puristes s'hauria de canviar el nom a "Malalties del sistema musculoesquelètic i el teixit connectiu"). He parlat amb l'Odette (immunòloga del Clínic) i està d'acord amb que anant la wiki dirigida a la gent d'a peu, per aquest motiu s'hi poden recollir les malalties antigament definides com reumàtiques i que no són de l'aparell locomotor. Mentre no es canviïn els noms de reumatòleg per immunòleg, reumatologia per immunologia, i els de les malalties amb l'arrel "reumat", que s'arrosseguen com herència de la medicina grega, penso que cal mantenir la categoria Malalties reumatològiquesper a les malalties antigament definides com reumàtiques dins d'un context històric o col·loquial sinó la gent es farà un embolic, per alló de: "..ara que havia après a dir película..ara me li diuen film..en qué quedem reumatòleg o immunòleg?.."
--Mcapdevila (disc.) 10:40, 29 oct 2012 (CET)[respon]
Em sembla completament correcta que es renomeni "Malalties i trastorns de l'aparell locomotor" a "Malalties i trastorns del sistema musculoesquelètic i el teixit connectiu" (i dic trastorns per a incorporar tot allò que no és una malaltia: una síndrome, un signe o un símptoma, com be ja saps), però quedarà un pèl llarg. Probablement, i tal com t'ha dit l'Odette, la reumatologia derivi cap a la immunologia, però encara queden força anys i mentrestant podem seguir amb el concepte (i l'especialitat, totalment vigents) de reumatologia.
No acabo d'entendre quina és la teva proposta. La meva ja la saps (i més que academicista, és pràctica).
--Jmarchn (disc.) 16:09, 29 oct 2012 (CET)[respon]
La meva proposta és
Mantenir la categoria:Malalties reumatològiques per a les malalties antigament definides com reumàtiques -dins d'un context històric o col·loquial- (conveniència corroborada per l'Odette), com a complement i en paral·lel amb les altres classificacions actuals que s'hi escaiguin.
--Mcapdevila (disc.) 08:37, 3 nov 2012 (CET)[respon]
Puntualitzo: la reumatologia i les malalties reumatològiques actualment tenen una plena vigència, per tant no pots parlar de "dins un context històric". La diferència fonamental entre els immunòlegs i els reumatòlegs, actualment i d'una forma simplista, és que els immunòlegs no veuen malalts (estan al laboratori) i els reumatòlegs estan en una consulta visitant els pacients, i interpreten (junt amb la clínica del malalt) les dades "immunològiques" de les anàlisis. Els immunòlegs atenen malalties que no atenen els reumatòlegs i viceversa. Així existeixen trastorns "reumatològics" que no són "immunològics", per exemple l'artrosi i altres trastorns degeneratius.
Ja que no presentes cap nou argument que contradigui els motius que he exposat en anteriors missatges d'aquesta discussió: em refermo en la conveniència de suprimir aquesta categoria.
--Jmarchn (disc.) 16:10, 5 nov 2012 (CET)[respon]

Llista d'arguments en contra de l'esborrament de la categoria[modifica]

--Mcapdevila (disc.) 07:38, 6 nov 2012 (CET)[respon]

Llista d'arguments a favor de l'esborrament de la categoria[modifica]

Els arguments a favor són

  1. Duplicitat: Ja existeix una categoria que conté les malalties reumatològiques "Malalties i trastorns de l'aparell locomotor", perfectament renomenable a "Malalties del sistema musculoesquelètic i el teixit connectiu".
  2. Singularitat: No existeix una categoria similar en gairebé cap de les altres wikis amb un nombre similar o superior d'articles a la catalana. No crec que sigui perquè als altres viquipedistes de les altres wikis se'ls hi hagi passat per alt l'existència de les malalties reumatològiques.
  3. Inaplicabilitat: L'única wiki que vaig trobar en que existia, no havien continuat el seu manteniment.

Proposta de consens[modifica]

Si tant t'agrada el nom, es pot renomenar la categoria "Malalties i trastorns de l'aparell locomotor" per "Malalties reumatològiques", però mai mantenir les dues categories alhora amb un mateix (o gairebé idèntic) contingut. De fet, i d'una manera incorrecta vaig crear "Malalties i trastorns otorinolaringòlogics‎", quan en realitat s'hauria de dir "Malalties i trastorns de vies aèries superiors i d'orella"; per ser coherents amb el nom de la categoria mare ("Malalties i trastorns per sistema afectat"). Per tant no ve d'una nova incorrecció... o si?

--Jmarchn (disc.) 10:29, 14 nov 2012 (CET)[respon]

{{destrucció|No s'han contradit els arguments a favor de l'esborrament de la categoria ni s'ha donat suport a la proposta de consens}} Jmarchn (disc.) 17:05, 20 nov 2012 (CET)[respon]

D'acord amb la proposta..passo a executar-la..(perdona el retard, he estat fent rehabilitació del meu canell dret que no em van voler operar per ser massa vell -66 anys- jo crec qe el motiu => retallades! i m'han deixat tolit +/- 20º en lloc de +/- 85º..)
--Mcapdevila (disc.) 13:36, 26 nov 2012 (CET)[respon]