Cervignano del Friuli

Plantilla:Infotaula geografia políticaCervignano del Friuli
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 45° 49′ 23″ N, 13° 20′ 06″ E / 45.8231°N,13.335°E / 45.8231; 13.335
EstatItàlia
Regió amb Estatut EspecialFriül - Venècia Júlia
Òrganòrgan de descentralització regional d'Udine Modifica el valor a Wikidata
CapitalCervignano del Friuli Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població13.573 (2023) Modifica el valor a Wikidata (465,31 hab./km²)
Geografia
Superfície29,17 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud2 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
PatrociniSant Miquel Arcàngel Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal33052 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0431 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT030023 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaC556 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcervignanodelfriuli.net… Modifica el valor a Wikidata
Chiesa di San Michele

Cervignano del Friuli (friülà Çarvignan) és un municipi italià, dins de la província d'Udine. L'any 2007 tenia 13.446 habitants. Limita amb els municipis d'Aiello del Friuli, Bagnaria Arsa, Ruda, Terzo d'Aquileia, Torviscosa i Villa Vicentina. Cervignano és la ciutat més important del sud de Friül.

Geografia[modifica]

És banyada pel riu Ausa, anteriorment anomenat Alsa, i està situat a uns 10 km de la llacuna de Grado (Gorizia) i d'uns 16 km del mar Adriàtic. És un centre vital per a la viabilitat del Friül - Venècia Júlia, ja que es troba en la intersecció de l'autopista Udine-Grau i la carretera entre Trieste i Venècia.

Durant els dies d'alta pressió es pot veure des de Cervignano els Alps, les muntanyes a la frontera entre el Vèneto i el Trentino, fins a Eslovènia. Gràcies a la seva ubicació, a prop del centre longitudinal d'Itàlia, Cervignano gaudeix d'una situació favorable per l'ascens i la caiguda del Sol.

Etimologia del nom[modifica]

Alguns documents de 912 llegir sobre Cerveniana o Cirvignanum: el nom ve del nom d'una antiga família romana, Cervenius o Cervonius, amb el sufix "-anus", en el sentit de la propietat de la terra on va néixer Cervignano.[1] El nom, però, va ser erròniament vinculat a la paraula llatina «cervus», per aquesta raó, un cérvol pot veure a la secció esquerra de l'escut municipi. La secció dreta de la pantalla és una àncora, una referència a l'antic port al riu Ausa, rellevants per a la vida econòmica de la ciutat.

Història[modifica]

Cervignano va néixer amb la fundació d'Aquileia al 181 aC pels triumvirs romans Luci Manli Acidí Fulvià, Publi Escipió Nasica i Gai Flamini en territori poc ocupats pels gals transalpins, i servint de base militar per combatre els istris i permetre l'expansió territorial.[2]

Durant el segle xi es va construir una abadia de l'Orde de Sant Benet dedicada a Sant Miquel Arcàngel i va ser controlat pel monestir d'Aquileia i pel comte de Gorizia. El 1420 fou conquerida per la República de Venècia i el 1521 va tornar a la Província de Gorizia, amb el Tractat de Worms.

El 1615 va ser reconquerida per Venècia durant la Guerra de Gradisca però va ser per un període molt curt. Des de la unificació d'Itàlia a la Primera Guerra Mundial el riu Ausa va veure la frontera entre el Regne d'Itàlia i l'Imperi Austríac. La ciutat es va convertir en italià el 24 de maig de 1915.

Administració[modifica]

Llista d'alcaldes
Període Identitat Partit
2012- Gianluigi Savino Llista cívica

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cervignano del Friuli
  1. Desinan, Cornelio Cesare. Escursioni fra i nomi di luogo del Friuli (en italià). Società filologica friulana, 2001. ISBN 8876360050. 
  2. (en italià). Touring club italiano, 1982, p.485. ISBN 8836500072.