Choo

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaChoo
Dades d'observació
Constel·lació Altar
Característiques físiques
Tipus espectral B2Vne
Velocitat de rotació 375 km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata

Choo és el nom de l'estrella α de la constel·lació d'Ara.

Característiques físiques[modifica]

Choo és una estrella calenta blava, 34 vegades més lluminosa que el Sol, però només 6 vegades més gran.

Forma part d'una categoria especial d'estrella de classe B, les estrelles «Be»—la «e» significa aquí «emissió». Les estrelles d'aquesta categoria emeten línies d'emissió dins espectre de l'hidrogen car estan envoltades per un disc dens format per àtoms d'aquest element. Aquest disc és causat per la rotació molt ràpida de l'estrella, cada 3,8 hores a l'equador, a la velocitat de 315 km/s. De fet, el seu espectre d'absorció se superposa al de Choo i obscureix certes parts d'aquest darrer.

Choo és una estrella variable eruptiva, que evoluciona entre les magnituds 2,79 i 3,13, un comportament típic de les estrelles Be.

Entorn estel·lar[modifica]

Choo és una estrella doble. La seva companya no és més que de l'11a magnitud i a la distància de 4.100 UA, necessita almenys 94.000 anys per complir la serva òrbita.

Nom[modifica]

Probablement a causa de la seva posició en el cel, α Arae no té un nom donat per una civilització mediterrània. La civilització xinesa per contre l'anomenà Choo, que significa el Bastó.

Si bé anomenada α Arae, no és pas&mdahs;salvant les erupcions—l'estrella més brillant de la constel·lació, sobrepassada per β Arae per 1% de magnitud.

designació: