Ciències del carst
S'anomenen ciències del carst el conjunt de disciplines que investiguen els sistemes càrstics.[1]
Disciplines
[modifica]Les especialitats que s'inclouen en les ciències del carst són molt diverses, i es divideixen en moltes subcategories, com ara:[2][3]
- Antropologia (arqueologia, etnografia, història…).
- Bioespeleologia (antracologia, arqueozoologia, etologia, palinologia).
- Ciències ambientals (climatologia, hidrologia).
- Espeleologia (exploració de cavitats horitzontals, tècnica de progressió vertical, subaquàtica, rescat...).
- Geologia (datació radiomètrica, espeleogènesi, espeleocronologia, geologia estructural, geomorfologia, mineralogia, sedimentologia, petrologia…).
- Paleontologia (paleobiologia, tafonomia, biocronologia).
- Química i biogeoquímica.
- Altres: medicina (espeleoteràpia), topografia, fotogrametria…
Caràcter heterodox
[modifica]Com la majoria de les ciències naturals, les ciències del carst són de caràcter complex. La seua aplicació pràctica és particularment heterodoxa, perquè en l'àmbit acadèmic no s'adscriuen a una única disciplina; tampoc en l'àmbit laboral hi ha professionals de les ciències del carst en exclusiva; i en l'administració no existeix un òrgan que les abaste en conjunt. Pot donar-se el cas, per exemple, que en una mateixa zona l'arqueologia siga competència d'una Conselleria, la biologia del govern autonòmic, i la geologia del govern central, la qual cosa ocasiona problemes per a gestionar-les conjuntament.[4][5][6][7]
Com que perquè les ciències del carst es puguen desenvolupar cal dominar la tècnica d'exploració subterrània, els espeleòlegs aficionats compleixen un important paper entre els equips de diferents disciplines.[8] A més, hi ha especialistes qualificats acadèmicament en distintes disciplines (geologia, hidrologia, arqueologia, biologia...) i col·laboren amb diferents grups per assolir una perspectiva global del carst.[9][10][11][12][13] Això minimitza els problemes que solen aparéixer quan la gestió n'és en mans d'especialistes no espeleòlegs.[14][15]
Procediment de recerca
[modifica]Actualment, els projectes de recerca en coves solen desenvolupar línies de feina coordinades en totes les disciplines, amb presència d'espeleòlegs en els òrgans de gestió.[16][17][18]
Referències
[modifica]- ↑ «Karst Research Institute». https://izrk.zrc-sazu.si/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ «SedecK - Societat d'Espeleologia i Ciències del carst». http://www.sedeck.org/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Union Internationale de Spéléologie. «UIS Commissions and Working Groups». https://www.uis-speleo.org/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Diputación Foral de Vizcaya. «Arqueología». http://www.bizkaia.eus/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Gobierno Vasco. «Medio Ambiente». http://www.euskadi.eus/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Gobierno de España. «El litoral según la Ley de Costas». [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Unión de Espeleólogos Vascos «Entrevistas: Christian Normand. Jose Mª León Zudaire. Marta Rozas.». Karaitza, 25, 2018, pàg. 74-79 [Consulta: 6 agost 2018].[Enllaç no actiu]
- ↑ Gorosabel Larrañaga, Oier. «Profesionales?». http://saguzarrak.blogspot.com/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Sociedad de Ciencias Aranzadi. «Martín Arriolabengoa». http://www.aranzadi.eus/. Arxivat de l'original el 2022-01-23. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Estefanía, Abilio. «GLACKMA: Conferencia sobre lo que dicen los glaciares, en Ojo Güareña (Burgos)». https://www.elliodeabi.com/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Grup espeleològic Edelweiss. «Las Huellas de Ojo Guareña en el Congreso de la UISPP de París». https://grupoedelweiss.com/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Grupo Espeleológico Sakon. «Zospeum Vasconicum, ¡un diminuto caracol vasco?. Aprendiendo bioespeleología. Guipúzcoa.». http://www.sakon.es/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Unió d'Espeleòlegs Bascos. «La Protección y Gestión de Cavidades». http://euskalespeleo.com/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Gorosabel Larrañaga, Oier. «Atxurra y ADES». http://saguzarrak.blogspot.com/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Gorosabel, Oier. Urrutia, Martín. «Armintxe: berenjenal arqueológico, hidrogeológico y diplomático». Karaitza, 2017, pàg. 46-55.
- ↑ Fundación Cueva de Nerja. «La institución». http://www.cuevadenerja.es/. [Consulta: 6 agost 2018].
- ↑ Unió d'Espeleòlegs Bascos. La Cueva de Goikoetxe y el Karst de Peña Forua. Autoedición, 2011.
- ↑ Grup espeleològic Edelweiss. «Suplementos de El Correo de Burgos sobre Atapuerca». https://grupoedelweiss.com/. [Consulta: 6 agost 2018].