Cinesiologia

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cinesiologia aplicada)

La cinesiologia[1] (del grec κίνησις kínēsis 'moviment', i logos, 'tractat, estudi') és l'estudi de moviment humà. Erròniament també se l'anomena quinesiologia o kinesiologia. Cal diferenciar la cinesiologia, que és la ciència que estudia els moviments del cos humà, de la cinesiologia aplicada, que és una pseudociència.

La teoria de la cinesiologia combina l'estudi dels components biològics del moviment humà incloent-hi l'anatòmic, el fisiològic, el neurològic, el bioquímic i el biomecànic. També estudia la relació entre la qualitat del moviment humà i la salut global de l'organisme humà.

El coneixement teòric de la cinesiologia s'aplica a moltes àrees incloent-hi la teràpia física, la terapèutica ocupacional, la quiropraxi, l'osteopatia, la fisiologia de l'exercici, la teràpia del massatge i l'ergonomia. L'enfocament d'aquestes aplicacions pot ser terapèutic, preventiu o d'alt rendiment. Les aplicacions de la cinesiologia també poden incorporar coneixement d'unes altres disciplines com la psicologia, la sociologia, estudis culturals, l'ecologia, la biologia evolucionària i l'antropologia. Els camps interdisciplinaris relacionats amb les habilitats motores, la recerca d'habilitats apreses que són grafonòmics, per exemple, l'estudi del control de moviment d'escriure a mà i l'estudi del control motor en la parla.[2][3]

La cinesiologia també pot incloure l'estudi de les àrees d'aplicació (semblant a un estudi mèdic). Per exemple, la quiropraxi podria ser estudiada d'aquesta manera fent un experiment per mesurar la seva eficàcia en el dolor crònic. Altres experiments podrien mesurar menys qualitats subjectives, com un efecte fisiològic específic (tal com la pressió arterial).

Regulació[modifica]

Canadà[modifica]

A Canadà, la Cinesiologia és una professió de l'àmbit de la salut regulada[4] La cinesiologia va ser regulada com a professió dins de l'àmbit de la salut a la provincia d'Ontario l'estiu del 2007[5] i s'han fet propostes semblants per a l'altres províncies canadenques.

Estats Units[modifica]

En els Estats Units, l'associació americana de cinesiologia és l'organització cinesiològica nacional dels departaments universitaris que donen una informació professional sobre els programes de grau en cinesiologia.[6]

Cinesiologia aplicada[modifica]

La cinesiologia aplicada és una pseudociència que pren una part de la cinesiologia regulada per establir diferents menes de diagnosis que, però, no s'han comprovat científicament. Sovint es fa passar per ser un mètode de medicina alternativa usat per diagnosticar i determinar teràpies.[7] La cinesiologia aplicada proporciona, segons l'opinió dels seus practicants, una resposta sobre l'estatus funcional del cos. Hom discuteix les bases de la cinesiologia aplicada, tant des d'un punt de vista teòric com empíric,[8] i està caracteritzada com a pseudociència[9] i curanderisme.[8] Al Regne Unit, el National Institute for Health and Clinical Excellence desencoratja l'ús de la cinesiologia aplicada per al diagnòstic d'al·lèrgies.[10]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.saludmed.com/CsEjerci/Cinesiol/CinesioM.html
  2. Bodo Rosenhahn, Reinhard Klette and Dimitris Metaxas (eds.). Human Motion - Understanding, Modelling, Capture and Animation. Volume 36 in 'Computational Imaging and Vision', Springer, Dordrecht, 2007
  3. Ahmed Elgammal, Bodo Rosenhahn, and Reinhard Klette (eds.) Human Motion - Understanding, Modelling, Capture and Animation. 2nd Workshop, in conjunction with ICCV 2007, Rio de Janeiro, Lecture Notes in Computer Science, LNCS 4814, Springer, Berlin, 2007
  4. Hoffman, S. J.. Shirl J. Hoffman. Introduction to Kinesiology (en anglès). 3a edició. Human Kinetics, 2008. ISBN 0736076131, 9780736076135. 
  5. «Kinesiology Act, 2007, S.O. 2007, c. 10, Sched. O». E-laws.gov.on.ca, 04-06-2007. [Consulta: 25 juliol 2009].
  6. «American Kinesiology Association». Americankinesiology.org, 06-01-2001. [Consulta: 25 juliol 2009].
  7. Benedetti, Paul; MacPhail, Wayne. Spin Doctors: The Chiropractic Industry Under Examination (en anglès). Dundurn, 2003, p.240. ISBN 155002406X. 
  8. 8,0 8,1 Carroll, Robert Todd "These are empirical claims and have been tested and shown to be false". «Applied Kinesiology». The Skeptics Dictionary. [Consulta: 26 juliol 2007].
  9. Atwood KC «Naturopathy, pseudoscience, and medicine: myths and fallacies vs truth». MedGenMed, 6, 1, 2004, pàg. 33. PMC: 1140750. PMID: 15208545.
  10. NICE consults on draft guideline on food allergies in children (anglès)

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinesiologia