Vés al contingut

Cipriano Martos Jiménez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:08, 14 feb 2018 amb l'última edició de Magenri (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaCipriano Martos Jiménez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 desembre 1942 Modifica el valor a Wikidata
Huétor Tájar (Província de Granada) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 setembre 1973 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAssassinat Modifica el valor a Wikidata (Tortura i intoxicació Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciósindicalista, activista polític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista d'Espanya (marxista-leninista) Modifica el valor a Wikidata

Cipriano Martos Jiménez (Huétor-Tájar, Granada, 9-XII-1942 - Reus, 17-IX-1973), va ser un obrer i sindicalista espanyol d'origen andalús.

Va emigrar, cercant feina a Morón de la Frontera, i després a Terol, Sabadell, Terrassa i Reus. Va haver de fer diversos oficis, jornaler, miner, treballador al tèxtil, i finalment paleta. Era membre del FRAP, i quan estava a punt de complir 31 anys va ser detingut per la Guàrdia Civil al seu lloc de treball acusat d'haver repartit propaganda i fet algunes pintades a Igualada. La seva detenció es va fer juntament amb altres companys, Pascual Carrilero i Rafael Falcón, treballadors a Reus i M. Teresa Feliu, Joan Miró, Ignasi Carnicer, Joaquim Masdéu i Joan Domingo de la Selva del Camp i van ser portats a la caserna de la guàrdia civil a Reus, acusats de propaganda il·legal i de pertànyer al FRAP.

Després de dos dies d'intensos interrogatoris i tortures sense revelar dades de ningú, el 27 d'agost la guàrdia civil opta per la solució més dràstica per Cipriano Martos: donar-li allò que anomenen "el licor de la veritat". Li fan ingerir una corrosiva combinació d’àcid sulfúric i gasolina, semblant als ingredients del còctel Molotov. El mateix dia i davant del seu estat gravíssim, Cipriano Martos va ser portat per la guàrdia civil a l'Hospital de Sant Joan de Reus, on el van atendre diversos metges. Una mica recuperat, el 29 de agosto el van presentar davant del jutge, que no va poder prendre-li declaració per de la gravetat de les seves lesions. El 17 de setembre de 1973, 19 dies després, amb l'aparell digestiu destruït, Cipriano moria per "hemorràgia interna", segons la partida de defunció, entre terribles sofriments.

Durant els 20 dies que Martos va estar agonitzant a l'Hospital, a la sala de beneficència, va estar sempre vigilat per la guàrdia civil i no es va avisar mai a cap familiar. Quan va morir, ni la seva mare el va poder veure, tot i que havia vingut des de Loja, i havia suplicat diverses vegades que li deixessin veure el fill. Només va rebre insults i puntades de peu. Va ser enterrat secretament en una fossa de beneficència propietat de l'Ajuntament de Reus, al Cementiri de Reus, el 20 de setembre de 1973.

Antonio Martos, germà de Cipriano, va registrar l'any 2014 una querella per aquell assassinat davant del Jutjat Argentí de la jutgessa María Romilda Servini. El 30 d'Agost de 2016 per ordre d'aquesta jutgessa, el jutjat número 4 de Sabadell va prendre declaració a Antonio Martos en el marc de la “Querella argentina contra els crims del franquisme” que se segueix contra els responsables de La Dictadura pels crims comesos durant el franquisme.[1][2][3]

Referències

  1. Mayoral, Pablo. «Cipriano Martos. ¿Dónde están sus asesinos?». Público. [Consulta: 14-II-2018].
  2. Mateos, Roger. «La mort atroç de Cipriano Martos: un cas no prescrit». Ara.cat. [Consulta: 14-II-2018].
  3. García, Jesús. «El “líquid de la veritat” que va matar Cipriano Martos». El País. [Consulta: 14-II-2018].

Enllaços externs