Vés al contingut

Kyriacus Anconitanus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ciriaco Pizzecolli)
Plantilla:Infotaula personaKyriacus Anconitanus

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 juliol 1391 Modifica el valor a Wikidata
Ancona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1452 Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Cremona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAntiguitat clàssica, humanisme i Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócomerciant, antropòleg, historiador, escriptor, arqueòleg, escriba Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsTommaso Pontano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Les principals rutes i magatzems de la República d'Ancona. Excepte Trípoli, Barcelona, València i els ports del Mar Negre, tots van ser atesos per Ciriaco durant els seus viatges.

Kyriacus Anconitanus,[1] (en català Quirze d'Ancona) també conegut com a Ciriaco Pizzicolli o Ciriaco d'Ancona (Ancona c.1391 – Cremona c. 1455), va ser un viatger i col·leccionista d'antiguitats italià. Va ser emprat pels otomans durant el setge de Constantinoble.[2]

Va ser un dels primers humanistes del Renaixement que va estudiar personalment les restes físiques del món antic, i per tal motiu és de vegades recordat com el pare de l'arqueologia.[3] En els seus estudis sobre les restes clàssiques es va dedicar de forma especial a les inscripcions. Les seves notes sobre el tema indicat són, generalment, molt precises.

Biografia

[modifica]

Nascut en el si d'una família de mercaders es va dedicar al comerç, ofici que aviat va abandonar per dedicar-se als estudis de l'Antiguitat clàssica, de la qual va investigar la història i en va aprendre les llengües. En nombrosos viatges per Itàlia, Dalmacia, Grècia i Egipte va redactar detallades descripcions dels antics monuments acompanyant-les d'il·lustracions realitzades per ell mateix.

Dotat d'una gran curiositat, va descobrir diversos béns relictes i va adquirir documents i còdexs, acumulant la suficient quantitat de dades com per escriure la seva ora I commentarii ('Els Comentaris'), obra en sis volums que malauradament va ser destruïda el 1514 per l'incendi que es va produir a la biblioteca de Alessandro i Constança Sforza a Pésaro; així mateix va redactar una sèrie de manuscrits documentals que va donar a la ciutat d'Ancona però que el 1532 es van perdre durant l'incendi de l'arxiu d'aquesta ciutat.

Galeria

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Paul Oskar Kristeller. Iter Italicum. BRILL, 1989, p. 283-. ISBN 90-04-07719-7. 
  2. Inscriptiones Christianae Urbis Romae, VII saec. antiquiores, II, 377.
  3. Ciriaco; Clive Foss Later Travels. Harvard University Press, 2003, p. 9–. ISBN 978-0-674-00758-1. 

Bibliografia

[modifica]
  • Elèna Gimeno Pascual, El despertar de la ciència epigràfica a Espanya - Ciriaco d'Ancona: un model per als primers epigrafistas espanyols?, in Gianfranco Paci i Sergio Sconocchia, Ciriaco d'Ancona i la cultura antiquaria dell'Umanesimo, Reggio Emilia 1998
  • Christian Hülsen La Roma antica di Ciriaco d'Ancona, I. Loescher (W. Regenberg), 1907
  • Mario Luni, Ciriaco d'Ancona i Flavio Biondo: la riscoperta dell'antico a Urbino nel Quattrocento, in P. Dal Poggetto, Piero della Francesca i Urbino, Venezia 1992, pp,41-47.
  • Edward W. Bodnár Cyriacus of Ancona and Athens, Latomus, 1960
  • (anglès) Cyriac of Ancona: Later Travels, (2004), editat i traduït per Edward W. Bodnar and Clive Foss. ISBN 0-674-00758-1
  • Cyriac of Ancona: Later Travels (2004) edited and translated by Edward W. Bodnar and Clive Foss. ISBN 0-674-00758-1
  • Cyriacus of Ancona and Athens (1960), edited and translated by Edward Bodnar. Vol. XLIII of Latomus Revue d'Études Latines.
  • Cyriacus of Ancona's Journeys in the Propontis and the Northern Aegean, 1444-1445 (1976), edited and translated by Edward Bodnar and C. Mitchell.

Enllaços externs

[modifica]