CoffeeScript

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de llenguatge de programacióCoffeeScript
Tipus llenguatge de programació i programari lliure
Data de creació 2009
Disseny Jeremy Ashkenas
Desenvolupador Jeremy Ashkenas, et al.
Paradigma de programació Multiparadigma: basat en prototipus, funcional, imperatiu, script
Darrera versió estable 1.9.2 / Abril 15, 2015; fa 2 anys (2015-04-15)
Influenciat per Haskell,[1] JavaScript, Perl, Python,[1] Ruby,[1] YAML[2]
Ha influenciat MoonScript
Sistema operatiu Multiplataforma
Codi font Codi font
Llicència MIT
Etiqueta d'Stack Exchange http://stackoverflow.com/tags/coffeescript
Pàgina web coffeescript.org
Modifica dades a Wikidata

CoffeeScript és un llenguatge de programació que transcompila a JavaScript. El llenguatge afegeix sucre sintàctic inspirant en Ruby, Python i Haskell[1] per augmentar la llegibilitat i la brevetat del JavaScript's alhora que afegeix característiques més sofisticades com llistes per comprensió i encaix de patrons. CoffeeScript compila de manera predictiva a JavaScript i els programes es poden escriure amb menys codi; típicament amb un 1/3 menys de línies sense cap efecte en el rendiment.[3] Des del 16 de març de 2011 CoffeeScript ha estat inclòs a la llista dels projectes més vigilats de GitHub[4] i a 24 de maig de 2012 és el desè llenguatge més popular a GitHub.[5]

El llenguatge té molts seguidors de la comunitat de Ruby; des de la versió 3.1 Ruby on Rails té suport per a CoffeeScript.[6] A més a més, Brendan Eich ha dit que CoffeeScript és una influència en la seva idea pel futur del JavaScript.[7][8]

Història[modifica | modifica el codi]

El 13 de desembre de 2009 en Jeremy Ashkenas va fer la primera revisió al dipòsit git amb el següent comentari: «revisió inicial del llenguatge misteriòs.»[9] Va escriure el compilador en Ruby. el 24 de desembre del mateix any va fer la primera etiqueta i versió documentada, 0.1.0. El 21 de febrer de 2010 va fer la versió 0.5 que reemplaça el compilador fet amb Ruby per un fet amb CoffeeScript mateix. Ja aleshores el projecte havia atret força contribuïdors a GitHub i rebia més de 300 visites al dia.

El 24 de desembre de 2010 Ashkenas va anunciar la publicació de la versió estable a Hacker News, el lloc on el projecte es va anunciar per primer lloc.[10][11]

Sintaxi[modifica | modifica el codi]

Moltes de les declaracions de JavaScript es poden fer servir amb CoffeeScript, com per exemple if, switch i for. Aquestes instruccions també tenen versions postfix.

Un principi general és el d'eliminar tots els parèntesis i claus que són innecessaris perquè es pot fer servir sagnat en comptes de claus per delimitar blocs de codi, les crides a funcions són implícites (es poden treure els parèntesis que es fan servir per fer una crida amb JavaScript) i objectes literals sovint es detecten automàticament entre d'altres.

Exemples[modifica | modifica el codi]

Un fragment comú que utilitza jQuery és:

$(document).ready(function() {
 // Codi d'inicialització
});

O simplement

$(function() {
 // Codi d'inicialització
});

En CoffeeScript la paraula clau function s'ha substituït pel símbol -> i s'utilitza el sagnat en comptes de les claus, com ara fan llenguatges com Python i Haskell. També es poden ometre els parèntesis. Així doncs el fragment equivalent en CoffeeScript del de dalt és:

$(document).ready ->
 # Codi d'inicialització

O:

($ document).ready ->
 # Codi d'inicialització

També es pot simplificar una mica més:

$ ->
 # Codi d'inicialització

Compilació[modifica | modifica el codi]

Des de la versió 0.5 el compilador de CoffeeScript és escrit en CoffeeScript i disponible com una utilitat de Node.js; Tanmateix el nucli del compilador no depèn de Node.js i es pot executar sota qualsevol entorn de JavaScript.[12] Una alternativa a Node.js és el Plugin Coffee de Maven, un plug-in pel popular sistema de compilació Apache Maven. El plug-in utilitza el motor fet en Java de JavaScript Rhino.

La plana oficial de CoffeeScript.org té un botó de «Prova CoffeeScript» a la barra de menú amb el que s'obre una finestra modal amb la que els usuaris poden escriure codi en CofeeScript, veure el resultat en JavaScript i executar-lo directament al navegador. El lloc web js2coffee[13] ofereix una traducció bi-direccional.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 The Changelog. Episode 0.2.9 - CoffeeScript with Jeremy Ashkenas, July 23, 2010
 2. Heller, Martin «Turn up your nose at Dart and smell the CoffeeScript». JavaWorld. InfoWorld, 18-10-2011 [Consulta: 9 febrer 2012].
 3. Read Write Hack. Interview with Jeremy Ashkenas, Jan 7, 2011
 4. Github. Popular Watched Repositories
 5. GitHub. CoffeeScript
 6. Peek, Joshua. Tweet by Rails Core Team Member on Apr 13, 2011
 7. Eich, Brendan. "Harmony of My Dreams"
 8. Eich, Brendan. "My JSConf.US Presentation"
 9. Github. 'revisió inicial del llenguatge misteriòs'
 10. Hacker News. CoffeeScript 1.0.0 announcement posted by Jeremy Ashkenas on Dec 24, 2010
 11. Hacker News. Original CoffeeScript announcement posted by Jeremy Ashkenas on Dec 24, 2009
 12. http://jashkenas.github.com/coffee-script/#installation
 13. «jscoffee».

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]