Compromís biaix-variància

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Biaix i variància en funció de la complexitat del model

En estadístiques i aprenentatge automàtic, la compromís biaix-variància és la propietat d'un model que la variància del paràmetre estimat entre mostres es pot reduir augmentant el biaix en els paràmetres estimats. El dilema de biaix-variància o problema de biaix-variància és el conflicte en intentar minimitzar simultàniament aquestes dues fonts d'error que impedeixen que els algorismes d'aprenentatge supervisat es generalitzin més enllà del seu conjunt d'entrenament: [1]

  • L'error de biaix és un error de suposicions errònies en l'algorisme d'aprenentatge. Un alt biaix pot fer que un algorisme perdi les relacions rellevants entre les característiques i les sortides objectiu (ajustament insuficient).
  • La variància és un error de la sensibilitat a petites fluctuacions en el conjunt d'entrenament. Una gran variància pot resultar d'un algorisme que modela el soroll aleatori a les dades d'entrenament (sobreajust).

La descomposició biaix-variància és una manera d'analitzar l'error de generalització esperat d'un algorisme d'aprenentatge respecte a un problema particular com una suma de tres termes, el biaix, la variància i una quantitat anomenada error irreductible, que resulta del soroll en el mateix problema.

Enfocaments[modifica]

La reducció de la dimensionalitat i la selecció de característiques poden reduir la variància simplificant els models. De la mateixa manera, un conjunt d'entrenament més gran tendeix a disminuir la variància. L'addició de característiques (predictors) tendeix a disminuir el biaix, a costa d'introduir una variància addicional. Els algorismes d'aprenentatge solen tenir alguns paràmetres ajustables que controlen el biaix i la variància; per exemple,

Una manera de resoldre el compromís és utilitzar models de barreja i aprenentatge conjunt.[6][7] Per exemple, l'impuls combina molts models "febles" (alt biaix) en un conjunt que té un biaix més baix que els models individuals, mentre que l'empaquetament combina aprenents "forts" d'una manera que redueix la seva variància.

Els mètodes de validació de models com ara la validació creuada (estadístiques) es poden utilitzar per ajustar els models per optimitzar la compensació.

Aplicacions[modifica]

En regressió[modifica]

La descomposició biaix-variància constitueix la base conceptual dels mètodes de regularització de regressió com ara Lasso i regressió de cresta. Els mètodes de regularització introdueixen un biaix a la solució de regressió que pot reduir considerablement la variància en relació amb la solució de mínims quadrats ordinaris (MCO). Tot i que la solució OLS proporciona estimacions de regressió no esbiaixades, les solucions de variància més baixes produïdes per les tècniques de regularització proporcionen un rendiment MSE superior.

En classificació[modifica]

La descomposició biaix-variància es va formular originalment per a la regressió de mínims quadrats. Per al cas de classificació sota la pèrdua 0-1 (taxa de classificació errònia), és possible trobar una descomposició similar.[8] Alternativament, si el problema de classificació es pot expressar com a classificació probabilística, aleshores l'error quadrat esperat de les probabilitats predites respecte a les probabilitats veritables es pot descompondre com abans.

En l'aprenentatge per reforç[modifica]

Tot i que la descomposició biaix-variància no s'aplica directament a l'aprenentatge per reforç, una compensació similar també pot caracteritzar la generalització. Quan un agent té informació limitada sobre el seu entorn, la suboptimalitat d'un algorisme RL es pot descompondre en la suma de dos termes: un terme relacionat amb un biaix asimptòtic i un terme degut a un sobreajust. El biaix asimptòtic està directament relacionat amb l'algoritme d'aprenentatge (independentment de la quantitat de dades), mentre que el terme de sobreajust prové del fet que la quantitat de dades és limitada.[9]

Referències[modifica]

  1. Kohavi, Ron; Wolpert, David H. ICML, 96, 1996.
  2. Belsley, David. Conditioning diagnostics : collinearity and weak data in regression (en anglès). New York (NY): Wiley, 1991. ISBN 978-0471528890. 
  3. Geman, Stuart; Bienenstock, Élie; Doursat, René Neural Computation, 4, 1992, pàg. 1–58. DOI: 10.1162/neco.1992.4.1.1.
  4. Gagliardi, Francesco Artificial Intelligence in Medicine, 52, 3, maig 2011, pàg. 123–139. DOI: 10.1016/j.artmed.2011.04.002. PMID: 21621400.
  5. James, Gareth. An Introduction to Statistical Learning (en anglès). Springer, 2013.  Arxivat 2019-06-23 a Wayback Machine.
  6. Ting, Jo-Anne. «Locally Weighted Regression for Control». A: Sammut. Encyclopedia of Machine Learning (en anglès). Springer, 2011, p. 615. 
  7. Fortmann-Roe, Scott. «Understanding the Bias–Variance Tradeoff» (en anglès).
  8. Valentini, Giorgio; Dietterich, Thomas G. Journal of Machine Learning Research, 5, 2004, pàg. 725–775.
  9. Francois-Lavet, Vincent; Rabusseau, Guillaume; Pineau, Joelle; Ernst, Damien; Fonteneau, Raphael Journal of Artificial Intelligence Research, 65, 2019, pàg. 1–30. DOI: 10.1613/jair.1.11478 [Consulta: free].