Connector BNC

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
BNC

BNC connector.jpg
Connector BNC mascle de 50Ω

Tipus Connector coaxial de RF
Història de producció
Dissenyador Paul Neill y Carl Concelman
Data de disseny Patentat el 1951
Fabricant Varios
Diàmetre Mascle:    14,5 mm
Femella:  11,1 mm
Cable Coaxial
Patillatge

El connector BNC (Bayonet Neill-Concelman) és un tipus de connector, de ràpida connexió/desconnexió, utilitzat per a cable coaxial. Inicialment dissenyat com una versió en miniatura de el “connector tipus C”.

Història[modifica]

El connector rep el seu nom per: el “tancament en baioneta” que presenta per assegurar la connexió i el nom dels seus dos inventors:

  • Paul Neill, de Bell Labs, inventor de el “Connector N”; i,
  • Carl Concelman, enginyer d'Amphenol, inventor de el “Connector C”.

És a dir, la sigla BNC té les inicials de:

  • Baioneta
  • Neill, Paul.॥॥
  • Concelman, Carl

BNC és molt més petit que els connectors N i C.

Al llarg dels anys s'han creat diversos retroacrónims sobre el significat de les seves sigles, com: “Baby Neill-Concelman”, “Baby N connector”, “British Naval Connector”, “Bayonet Nut Connector”.

Les bases per al desenvolupament del connector BNC es basen en el treball de Octavio M. Salati, un graduat de la Moore School of Electrical Engineering de la Universitat de Pennsylvania (BSEE '36, PhD '63). Va sol·licitar la patent el 1945 (atorgada en 1951) mentre treballava en Hazeltine Electronics Corporation per a un connector situat en els cables coaxials per minimitzar el reflex i pèrdua d'ones (interferències).[1]

Aplicacions[modifica]

El connector BNC és un tipus usat amb cables coaxials com RG-58 i RG-59 en aplicacions de RF que requerien un connector ràpid, apte per a UHF i d'impedància constant al llarg d'un ampli espectre. Molt utilitzat en equips de radi de baixa potència, instruments de mesurament com a oscil·loscopis, generadors, ponts, etcètera, per la seva versatilitat.

Es va fer molt popular a causa del seu ús a les primeres xarxes Ethernet, durant els anys 1980. Bàsicament, consisteix en un connector tipus mascle instal·lat en cada extrem del cable. Aquest connector té un centre circular connectat al conductor del cable central i un tub metàl·lic connectat en el part exterior del cable. Un anell que trencada en la part exterior del connector assegura el cable mitjançant un mecanisme de baioneta i permet la connexió a qualsevol connector BNC tipus femella.

Els connectors BNC-T, els més populars, són connectors que es van utilitzar molt a les xarxes 10Base2 per a connectar el bus de la xarxa a la interfície del PC.

Connector BNC en T, usat a les xarxes 10Base2.

Un extensor BNC (o barrilet), permet connectar un cable coaxial a l'extrem d'un altre, i així augmentar la longitud total d'abast.

Els problemes de manteniment, limitacions del cable coaxial en si mateix, i l'aparició del cable de parells trenats (UTP) a les xarxes Ethernet, pràcticament va fer desaparèixer el connector BNC del plànol de les xarxes. Avui dia, s'utilitzen moltíssim en sistemes de televisió i vídeo, també són usats comunament en circuits tancats de televisió (CCTV) i són els preferits pels equips de vídeo professional. Alguns monitors de computadora tenen entrada RGB amb connectors BNC, ja que usen cables coaxials per rebre el senyal de vídeo des de la targeta gràfica amb menys pèrdua de qualitat.

En el camp de l'electrònica en general, segueix sent d'àmplia utilització per les seves prestacions i baix cost per a freqüències de fins a 1 GHz. El seu ús principal és la de proporcionar ports d'entrada/sortida en equips electrònics diversos i fins i tot en targetes per a bus PCI, principalment per a aplicacions d'instrumentació electrònica: equips de testeo, mesura, adquisició i distribució de senyal.

Existeixen diversos tipus de BNC segons la subjecció que proporcionen al cable. Els més destacats són els soldables i els corrugables. Per a aquests últims existeix una eina especial denominada crimpadora, que és una espècie de tenalla que mitjançant pressió, fixa el connector al cable.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Connector BNC