Conservapedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webConservapedia
URLwww.conservapedia.com
TipusEnciclopèdia lliure
Wiki
Comerç ?No
RegistreOpcional (obligatori per editar pàgines)
LlenguaAnglès
LlicènciaCopyright (ús lliure)
Motor de programariMediaWiki Modifica el valor a Wikidata
PropietariAndrew Schlafly
CreadorVoluntaris
Llançament21 de novembre de 2006
Rànquing Alexanegative increase 95,147; 24,786: United States (febrer 2015)[1]
EstatActiva

Conservapedia és una enciclopèdia lliure del tipus wiki creada per conservadors d'extrema dreta dels Estats Units com a alternativa que consideren necessària a la Viquipèdia, a la qual consideren tendenciosa, anticristiana i contrària a la cultura nord-americana.[2] Va ser fundada al novembre de 2006 per l'advocat Andrew Schlafly, fill de l'activista conservadora Phyllis Schlafly;[3] a data de 15 de juny de 2015. Conté més de 41.800 articles de contingut i prop de 103.000 pàgines en total, totes en anglès.

Conservapedia utilitza la plataforma Mediawiki, software lliure creat per la Fundació Wikimedia. Per tant, el seu sistema wiki i les pautes que segueixen els seus articles són similars a les de l'enciclopèdia rival, Viquipèdia. El seu logotip és la bandera dels Estats units amb el títol de l'enciclopèdia al centre. El seu eslògan és The Trustworthy Encyclopedia (L'enciclopèdia confiable).

Història[modifica]

Conservapedia fou creada el 21 de novembre de 2006 per Andrew Schlafly, un advocat i mestre d'escola a casa que va estudiar a les universitats d'Harvard i Princeton.

Política[modifica]

Conservapedia usa una política similar a qualsevol wiki. A diferència d'altres, els articles són resumits, fàcils d'entendre, amb contingut suavitzat a manera d'ensenyament i adaptat a la cultura contemporània. Alguns editors del projecte consideren que aquestes qualitats la fan ideal per a l'ensenyament a casa (homeschooling), una cosa que es defensa en el seu article sobre el homeschooling, ja que, segons Conservapedia, evita la cultura de l'escola pública i els seus molts efectes perjudicials d'aversió al cristianisme i al control parental, el biaix polític, així com conseqüències psicològiques del tipus avorriment, confusió o depressió.

Entre les campanyes que promou l'Eagle Forum i que segueix Conservapedia es troben:

Creacionisme[modifica]

Generalment, la Conservapedia segueix els postulats de la comunitat científica. Tot i així, la bibliografia utilitzada fa sovint apologia del creacionisme.[4][5]

En alguns temes, Conservapedia manté una posició diferent de l'acceptada per la comunitat científica. Els postulats sobre l'Evolució biològica és l'exemple més destacat i injuriada a favor del creacionisme.

Comunitat[modifica]

Conservapedia manté també una pàgina de discussió sobre política estatunidenca. Per poder editar és necessari tenir un compte d'usuari. En alguns moments puntuals, la creació de nous comptes no era possible (durant part de l'any 2007), a causa del vandalisme que sofria la pàgina.

Per aconseguir convertir-se en editor és necessari realitzar un test ideològic. Cada contribució és cedida de manera irrevocable sota una llicència similar a la BSD a excepció de les clàusules de les còpies no autoritzades.

Referències[modifica]

  1. «Conservapedia.com Site Info». Alexa Internet. Arxivat de l'original el 8 de maig 2016. [Consulta: 1r abril 2014].
  2. Johnson, Bobbie «Conservapedia - the US religious right's answer to Wikipedia». The Guardian, 02-03-2007.
  3. «Andy Schlafly». Eagle Forum University. Arxivat de l'original el 6 d'octubre 2014. [Consulta: 14 maig 2008].
  4. «Wikipedia for Christian Fundamentalists: The Lord's Encyclopedia». Der Spiegel, 06-03-2007 [Consulta: 9 abril 2015].
  5. «What's the Difference Between Wikipedia and Conservapedia? | History News Network» (en anglès). Columbian College of Arts & Sciences - The George Washington University. [Consulta: 3 gener 2021].

Enllaços externs[modifica]