Convent de Santa Clara (Lerma)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Convent de Santa Clara
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Úsmonestir femení i monestir femení Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLerma (província de Burgos) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 01′ 36″ N, 3° 45′ 28″ O / 42.026631°N,3.757731°O / 42.026631; -3.757731
Activitat
Diòcesiarquebisbat de Burgos Modifica el valor a Wikidata

El Convent de Santa Clara o Monestir de l'Ascensió del nostre Senyor és un cenobi situat a la plaça de Santa Clara de Lerma, a la Província de Burgos.

Edifici[modifica]

La façana és austera; té una porta amb pilastres i blasons dels Padilla, Sandoval i Rojas. L'espadanya és barroca amb dos buits i volutes. Consta d'una nau amb creuer i cripta per l'enterrament de la comunitat. Es poden veure en el temple cinc llenços de Bartolomé Carducho. Darrere del reixat de clausura hi ha busts i reliquiaris del segle xvii. El retaule té columnes llises amb capitells corintis i un relleu central romànic amb l'Ascensió, flanquejat per Santa Clara i Francesc d'Assís; a l'àtic, un Calvari.

Història[modifica]

Va ser el primer convent que es va construir en la localitat, l'any 1604, fundat per Mariana de Padilla Manrique, esposa de Cristóbal Gómez de Sandoval i de la Truja i nora del Francisco Gómez de Sandoval-Rojas y de Borja. A l'església, el 1610, fou batejada la infanta Margarita Francisca, filla de Felip III de Castella, que moriria el 1617. Va estar regit des de la seva fundació per monges franciscanes clarisses però al desembre de 2010 el monestir va passar a ser una de les seus del nou institut religiós denominat Iesu Communio, en el qual es va confirmar com superiora general a Sor Verònica.[1]

Més de 250 monges joves van ser iniciades en la vida religiosa per la mestra de novícies Sor Verónica, la majoria amb estudis universitaris i vingudes de tot Espanya.[2] El 2016 aquesta comunitat religiosa es va traslladar al monestir de Sant Pere Regalado perquè a causa de l'increment de vocacions aquest edifici havia quedat petit.[3]

Referències[modifica]

  1. «Las clarisas de Lerma cambian de nombre y fundan un nuevo instituto religioso». Periodista Digital. [Consulta: 13 juny 2017].
  2. «Sor Verónica explica los motivos que le hicieron entrar en el Monasterio de Lerma». Religionenlibertad.com.
  3. www.lermahoy.com «Dos conventos menos en dos años». Lerma Hoy. Arxivat de l'original el 2016-11-29 [Consulta: 13 juny 2017]. Arxivat 2016-11-29 a Wayback Machine.