Corbera-Santcliment

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióCorbera-Santcliment
Dades bàsiques
Tipus entitat dinastia
Modifica les dades a Wikidata

Els Corbera-Santcliment fou una important branca del llinatge dels Santcliment que va ser creat a la primera meitat del segle XVI

Història[modifica]

Després del matrimoni de Francesc de Santcliment i de Santcliment, amb Beatriu de Corbera i de Santa Coloma, senyora del castell del Far, encara que els fills de Francesc haurien de tenir només el cognom del seu pare, a causa de l'enllaç amb els Corbera foren cognominats Corbera-Santcliment. Tenien nombrosos senyorius: eren barons de Llinars, Altafulla i, amb Lluís de Corbera-Santcliment, Balsareny, senyors del Far i, amb Lluís de Corbera-Santcliment, de Coll Sabadell, Sanata, Avinyonet, Sant Genis de Masdovelles, Modalba, Navars, Lluçà i Ferran.

Després de la mort de Beatriu, vers el 1542, i del baró Francesc el 1537, la baronia de Llinars i els títols de baró de Llinars i senyor del Far titulo van passar a Riambau de Corbera-Santcliment i, després, als seus descendents.[1]

El dia 1 de juliol de 1548 Riambau de Corbera-Santcliment, II baró de Llinars, convocà una reunió de prohoms de la baronia de Llinars a l'església de Santa Maria i, al·legant que les cases en què vivia a la pobla de Llinars eren velles i ruïnoses, els va demanar una ajuda de mil lliures per a edificar un nou castell prop de Llinars. Aquests, a canvi de certes prestacions, li concediren l'ajuda, que van prometre donar en l'espai de deu anys. Així es va edificar el Castellnou de Llinars, un magnífic edifici renaixentista de planta quadrada, amb pati central, amb una elegant galeria i unes defenses angulars en els quatre costats, abans protegits també per torrelles, que es van desmuntar al segle passat.

Principals exponents[modifica]

Entre els Corbera-Santcliment és important esmentar:

Amb Maria Isabel de Corbera-Santcliment, que es casà amb José Antonio de Rubí i Boxadors, I marquès de Rubí, el títol de baró de Llinars va passar als Rubí; després als Pignatelli i finalment, amb Mariana Pignatelli i Rubí, als Jordán de Urríes, marquesos d’Ayerbe, tots ells també cognominats Cobera-Santcliment.

Referències[modifica]