Lliura (moneda)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Moneda d'1 lliura egípcia

La lliura és la unitat monetària de diversos estats del món. El seu nom prové del valor d'una lliura de pes, de plata de gran puresa, originària de Troia, a través del llatí libra; per tant, té el mateix origen que la lira, moneda de diversos països com ara Turquia o bé, fins a l'adopció de l'euro, Itàlia.

Tipus de lliures usades actualment:

Bitllet d'1 lliura esterlina de la dècada del 1940

També la República d'Irlanda va fer servir la lliura com a moneda oficial fins a la seva substitució per l'euro el 1999. La lliura irlandesa, emesa per primer cop el 1928, va mantenir la paritat amb la lliura esterlina fins al 1979. Altres lliures que han passat a la història han estat la lliura australiana, la lliura neozelandesa i la lliura sud-africana.

La moneda de Malta, coneguda abans com a lliura, fou anomenada lira el 1983 i substituïda per l'euro a començament del 2008, igual com la lliura xipriota. La lliura de Turquia també se sol conèixer més habitualment amb el seu nom turc de lira.

Moneda de 6 lliures de la República Francesa del 1793

El símbol de la lliura, sobretot pel que fa a la lliura esterlina del Regne Unit i les seves possessions, és una L majúscula manuscrita travessada horitzontalment per un guionet o el signe igual: £.

El mateix símbol £ fou usat a Itàlia i a la República d'Irlanda per a la lira i la lliura irlandesa respectivament, abans de la introducció de l'euro en aquests països (si bé darrerament el símbol oficial de la lira italiana era una L majúscula).

Vegeu també[modifica]