Credença

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
credença alemanya de pi policromat de l'últim terç del segle xix.
Landesmuseum (Württemberg).

S'anomena credença (del llatí credens,-entis , creient) o àbac una tauleta amb portes que se situa al costat de l'altar per a guardar i tenir a punt els estris que seran utilitzats en la celebració.[1] En el costat inferior dret s'hi posa el calze. També pot rebre aquest mateix nom un moble baix i allargat, dotat amb portes i calaixos, que es fa servir a les oficines.

Els primers antecedents de les credences es troben a les catacumbes en què s'han descobert alguns vestigis que recorden aquestes. En les basíliques romanes servien de credences dels ninxos o petits absiss al costat del presbiteri. En l'època romànica, tenien una fi idèntica les arques i armaris que se situaven prop de l'absis. La construcció d'una veritables sagristia i credences a les esglésies d'Espanya comença amb l'art ogival i es fa comú del segle XIV ençà.

També es feia servir aquest terme per a definir el bufet on es posaven els flascons amb vi o amb aigua dels quals havia de beure algun notable o el rei.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • El contingut d'aquest article incorpora material d'Arqueologia i belles arts , de 1922, de Francisco Naval i Ayerbe, que es troba en el domini públic.
  1. «Credença a DIEC2».
  2. «[http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0037238 GDLC - creden�a]». [Consulta: 25 desembre 2018].