Crepuscular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre els animals que són actius durant el crepuscle. Si cerqueu la il·luminació de l'atmosfera pels raigs del Sol als extrems de la nit, vegeu «crepuscle».
Lampírid adult, un coleòpter crepuscular.

Els animals crepusculars són actius principalment durant el crepuscle, és a dir, a l'alba i el vespre.[1] El comportament crepuscular contrasta amb els comportaments diürn i nocturn. Els animals crepusculars també poden ser actius les nits ben il·luminades per la llum lunar.

Molts animals que són descrits informalment com a nocturns són en realitat crepusculars.[2] Dins de la definició de crepuscular hi ha els adjectius matutí i vespertí, és a dir, espècies actives a l'alba i al vespre, respectivament. Es creu que aquests patrons d'activitat són una adaptació contra els predadors. Molts predadors surten de caça de nit, mentre que d'altres són actius al migdia i hi veuen millor al sol. Per tant, els costums crepusculars poden ajudar a reduir la depredació. A més, en àrees càlides, pot ser una manera d'evitar hipertèrmia tot aprofitant la llum disponible.

Referències[modifica]

  1. Winn, Philip. Dictionary of Biological Psychology. Taylor & Francis, p. 194. ISBN 0415136067. 
  2. [enllaç sense format] http://www.bookrags.com/research/crepuscular-ansc-01/