Creu Militar

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 07:45, 23 juny 2014 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Creu Militar
anglès: Military Cross
Anvers de la condecoració
Anvers de la condecoració
Creu militar
Atorgada per:Regne Unit Regne Unit
Commonwealth Commonwealth
Tipus:Condecoració militar
Concessió :Valentia en operacions actives contra l'enemic.[1]
Estatus:En vigència
Creador:Jordi V
Post-nominal:MC
Estadístiques
Creada:28 de desembre de 1914
Ordre de precedència
Superior:Creu per la Valentia Demostrada Creu per la Valentia Demostrada
Equivalent:Creu del servei distingit Creu del Servei Distingit
Creu del servei distingit Creu dels Vols Distingits
Inferior:Menció als Despatxos Menció als Despatxos
Relacionada:Medalla militar Medalla Militar

La Creu Militar (MC) és la tercera condecoració militar atorgada a oficials i (des de 1993) a tots els rangs de l'exèrcit britànic, així com als oficials dels països de la Commonwealth. La Creu Militar no pot ser atorgada a títol pòstum, i s'atorga per valentia i serveis distingits en acció davant l'enemic.

Va ser creada per Jordi V el 28 de desembre de 1914, en plena I Guerra Mundial, per omplir un buit entre la Creu Victòria (VC) i l'Orde del Servei Distingit. En origen, només podia ser atorgada a Capitans, Tinents i Sots-oficials (els oficials superiors encara rebien l'Orde del Servei Distingit). El 1931, la seva concessió s'amplià als Majors i al personal de la RAF per accions a terra. A partir de 1993, la tropa també pot rebre-la, en quedar derogada la Medalla Militar.

Les Barres són atorgades en reconeixement a posteriors accions de valentia que siguin mereixedores de la condecoració. Així mateix, els receptors poden fer servir el postnominal MC. S'equipara amb la Creu del Servei Distingit a la Royal Navy i amb la Creu dels Vols Distingits de la RAF.

Descripció

Una creu platejada, de 46mm d'alçada màxima i 44mm d'amplada màxima, amb corones imperials a la punta, suspesa d'una barra plana. A l'anvers hi ha el monograma reial al centre. El revers és pla, però des del 1938 s'hi grava el nom del receptor i l'any de la concessió.

Penja d'una cinta blanca amb una franja morada al centre.

Referències

  1. UK Defence FactSheet, accessed 28 June 2007.