Creu de Guerra 1939-1945

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Creu de Guerra 1939-1945
francès: Croix de Guerre 1939–1945
Creu de Guerra amb 2 Estrelles
Creu de Guerra amb 2 Estrelles
Creu de Guerra 1939-1945

Galó i Corbata
Galó i Corbata
Atorgada per: França França
Tipus: Medalla per valentia
Concessió : Ser mencionat als Despatxos durant la Segona Guerra Mundial
Estatus: Ja no es concedeix
Estadístiques
Creada: 26 de setembre de 1939
Ordre de precedència
Superior: Creu de Guerra 1914-1918
Inferior: Creu de Guerra dels Teatres d'Operacions Exteriors
Modifica dades a Wikidata

La Creu de Guerra 1939-1945 (francès: Croix de Guerre 1939-1945) és una condecoració de guerra francesa, atorgada a tots aquells que es distingeixin per accions d'heroisme en combat amb forces enemigues, així com a aquells que hagin estat "mencionats als despatxos", és a dir, que ha realitzat una acció heroica que mereix la citació al quarter general de manera individual.

S'atorga a una unitat quan tota la unitat ha realitzat una acció heroica en combat i, conseqüentment, és reconeguda pel quarter general.

Es va crear igual a França i a Bèlgica durant la I Guerra Mundial, i després durant la II Guerra Mundial. En ambdós casos va ser comunament atorgada a forces aliades estrangeres.

Pot ser atorgada tant de manera individual com col·lectiva, sent atorgada fins i tot a ciutats. Quan s'atorga de manera col·lectiva, apareix a l'estendard de la unitat. Quan s'atorga per segon cop, s'atorga la fourragère (cordó) de la Croix de Guerre: els soldats d'aquella unitat llueixen un cordó a l'espatlla (els que estaven assignats de forma permanent en el moment de la concessió el llueixen sempre; el personal temporer només el llueix mentre serveixi en aquella unitat)

Porta diferents agulles, segons el nivell de comandament que l'atorgui:

  • Una estrella de bronze per haver estat citat a nivell de Regiment o Brigada.
  • Una estrella de plata per haver estat citat a nivell de Divisió
  • Una estrella daurada per haver estat citat a nivell de Cos
  • Una palma de bronze per haver estat citat a nivell d'Exèrcit
  • Una palma de plata daurada per haver estat citat a nivell de les Forces de la França Lliure (només durant la II Guerra Mundial)

per tant, la Creu de Guerra pot ser citada segons el diferent tipus d'agulla com, per exemple, Croix de guerre avec palme et étoile (Creu de Guerra amb palma i estrella).

El Règim de Vichy va introduir una Creu de Guerra el 1941, i el General Henri Giraud, Alt Comissionat de l'Àfrica Nord-occidental Francesa, en va introduir una altra el 1943. Per ordre del Comitè Francès Nacional d'Alliberament, al gener de 1944 es decidí reconèixer només la de 1939.

Disseny[modifica]

Consisteix en una creu de bronze amb espases creuades als braços. Al mig, un medalló que porta l'efígie de la República amb la llegenda "Republique Française" (República Francesa).

Penja d'un galó vermell amb 4 franges verdes.