Croma

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Exemple d'ús del croma.

El croma (de l'anglés chroma key) és una tècnica audiovisual utilitzada àmpliament tant en cine i televisió com en fotografia, que consistix en la substitució d'un fons per un altre mitjançant ordinador. Açò es fa pel fet que és massa costós i inviable el retall del fons o personatges per a completar fotograma a fotograma mitjançant rotoscopia.

Per realitzar aquesta operació amb facilitat i bon resultat, s'utilitza el Chroma key o "clau de color". La tècnica consistix a gravar l'objecte sobre un fons de color sòlid i uniforme i posteriorment canviar-ne el fons pel desitjat amb l'ajut de l'ordinador.

El color del fons de l'escena ha de ser algun dels primaris (Roig, Verd o Blau). Habitualment s'usa verd o blau i no roig, ja que és el component més important de la pell humana.

Us i exemples[modifica | modifica el codi]

Al cine, el chroma key és un recurs molt utilitzat en escenes en què intervenen escenaris creats per ordinador o que són pràcticament impossibles de rodar en la realitat. Aquest és el cas de Titanic per a les escenes de l'afonament del vaixell i les pel·lícules de Harry Potter per representar la capa d'invisibilitat.

En televisió, un dels casos més quotidians i utilitzats és el dels serveis de meteorologia dels informatius, on el presentador es col·loca davant d'un fons de color sòlid i uniforme i els mapes del temps són incorporats en temps real creant la imatge que arriba als televisors. El resultat final és pràcticament perfecte perquè, actualment, s'ha aconseguit millorar l'acabat de la vora de l'objecte i el fons.

Dificultats[modifica | modifica el codi]

El principal problema dels directors de fotografia tant per a cine, publicitat o televisió és aconseguir un color uniforme per al pal·li (fons de tela muntat en un bastidor) o ciclorama de forma que quedi completament il·luminat sense ombres ni arrugues.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Croma Modifica l'enllaç a Wikidata