DAVINCI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialDAVINCI

Concepte artístic de les etapes de descens de la sonda DAVINCI Modifica el valor a Wikidata
Tipus de missiósonda espacial i entitat proposada Modifica el valor a Wikidata
Operador   Centre de vol espacial Goddard Modifica el valor a Wikidata
Inici de la missió
Data de llançament2021 (proposat)
Sonda atmosfèrica de Venus


La DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) va ser un concepte de missió proposat per una sonda atmosfèrica a Venus, perdent a Psique i Lucy en la ronda de propostes de 2015 per al programa Discovery de NASA.

La DAVINCI estudiaria la composició química de l'atmosfera de Venus durant el descens.[1][2] La sonda DAVINCI viatjaria a través de l'atmosfera de Venus, prendria mostres de l'aire i tornaria els mesuraments a la superfície.Aquests mesuraments són importants per entendre l'origen de l'atmosfera de Venus, com ha evolucionat i com i per què és diferent de la Terra i Mart. Els mesuraments de la DAVINCI revelarien la història de l'aigua sobre Venus i els processos químics en el treball en l'ambient inferior no explorat. Abans d'arribar a la superfície, la sonda DAVINCI prendria les primeres fotografies del terreny intrigant i arrodonit del planeta ("tesseres") per explorar el seu origen i la seva història tectònica, volcànica i meteorològica.

Desenvolupament de propostes[modifica]

La DAVINCI va ser una de les dotzenes de propostes presentades el 2015 per convertir-se potencialment en la Missió #13 del programa Discovery de la NASA. El pressupost previst de la NASA per a la Missió Discovery #13 és de 450 milions de dòlars. El 30 de setembre de 2015 va ser seleccionat com un dels cinc finalistes.[3] El 4 de gener de 2017, dues propostes competidores, Lucy i Psique, va derrotar a DAVINCI per ser seleccionat com a 13a i 14a de les missions Discovery, respectivament.[4]

L'investigadora principal de DAVINCI és Lori Glaze i l'investigador principal adjunt és James Garvin, centre de vol espacial Goddard de la NASA.

Objectius[modifica]

Després de cinc missions orbitals a Venus (Venera 15, Venera 16, Magellan, Venus Express, Akatsuki) centrat en les observacions de teledetecció, la DAVINCI seria la primera sonda des de 1986 adreçada a l'atmosfera de Venus.[5] La DAVINCI mesurarà directament els dos terços inferiors de la massa atmosfèrica.

Els científics de la DAVINCI explorarien com es va formar l'atmosfera de Venus i després va canviar amb el temps, inclòs el que li va passar a la seva aigua. Les troballes ajudarien als científics a entendre per què Venus i la Terra van prendre camins tan diferents a mesura que van madurar, i proporcionen un altre punt de comparació per als estudis de planetes rocosos en altres sistemes estel·lars (exoplanetes).

DAVINCI És in situ les mides contestarien les qüestions múltiples que consideren Venus composició atmosfèrica mentre actualment formulat pel Venus In Situ Explorer (VISE) del Planetary Science Decadal Survey del National Research Council.

Fites[modifica]

  • Origen i evolució atmosfèrica: entendre l'origen de l'atmosfera de Venus, com ha evolucionat i com i per què és diferent de les atmosferes de la Terra i Mart.
  • Composició atmosfèrica i interacció superficial: Comprendre la història de l'aigua a Venus i els processos químics en el treball en l'atmosfera inferior de Venus.
  • Propietats superficials: proporciona informació sobre els orígens de la tessera i la seva història tectònica, volcànica i meteorològica.

Càrrega útil científica[modifica]

DAVINCI està dissenyat per abordar la ciència decennal de la NASA d'alta prioritat, dirigit a gasos nobles, gasos de traça i els seus isòtops, així com a la temperatura, la pressió, els vents i les imatges a Venus.

Artist's conception of DAVINCI probe
Durant el seu descens de 63 minuts, DAVINCI recol·lectaria i retornaria els mesuraments de la composició atmosfèrica de Venus.

Els instruments del Venus Analytic Laboratory (VAL) de la DAVINCI proporcionarien mesures sinèrgiques d'alta fidelitat a tot el procés de descens de la sonda, particularment en els núvols superiors i l'entorn inexplorat de la superfície. El disseny de VAL es basa en l'instrument del Sample Analysis at Mars (SAM) en el rover Curiosity, que va mesurar la composició química i isotòpica de l'atmosfera marciana, i va trobar la primera evidència definitiva de compostos orgànics a Mart.[6] Els quatre instruments científics de la DAVINCI són:

Venus Mass Spectrometer (VMS)

Proposat per ser construït pel Centre de vol especial Goddard de la NASA, VMS proporcionaria el primer comprensible in situ enquesta de noble i gasos de traça a Venus, i tindria la capacitat de descobrir noves formes de gas a l'atmosfera de Venus. VMS és similar a l'espectròmetre de masses quadrupolar de la Curiosity.

Venus Tunable Laser Spectrometer (VTLS)

Proposat per ser construït pel Jet Propulsion Lab (JPL) de la NASA, el VTLS proporcionaria els primers mesuraments in situ altament sensibles de gasos traça dirigits i proporcions isotòpiques associades a Venus, abordant qüestions científiques clau sobre processos químics en els núvols superiors i la superfície propera ambient. El VTLS és similar a l'[[Sample Analysis at Mars|espectròmetre làser sintonitzable]] de la Curiosity.

Venus Atmospheric Structure Investigation (VASI)

Proposat per ser construït pel Centre de vol especial Goddard de la NASA utilitzant sensors provats en vol, VASI proporcionaria mesuraments de l'estructura i la dinàmica de l'atmosfera de Venus durant l'entrada i el descens, proporcionant un context per als mesuraments de la química i permetent la reconstrucció del descens de la sonda.

Venus Descent Imager (VenDI)

Proposat per ser construït per Malin Space Science Systems (MSS), VenDI proporcionaria imatges d'alt contrast del terreny de la tessera a la ubicació de descens. VenDI és similar a la càmera Mast (Mastcam) de la Curiosity, Mars Descent Imager (MarDI), i Mars Hand Lens Imager (MAHLI).

Referències[modifica]

  1. Brown, Dwayne C.; Cantillo, Laurie «NASA Selects Investigations for Future Key Planetary Mission». NASA News [Washington, D.C.], 30-09-2015 [Consulta: 1r octubre 2015].
  2. «NASA announces five Discovery proposals selected for further study». The Planetary Society, 01-10-2015 [Consulta: 1r octubre 2015].
  3. «Small Bodies Dominate NASA’s Latest Discovery Competition» (en anglès).
  4. «NASA Selects Two Missions to Explore the Early Solar System». , 04-01-2017 [Consulta: 4 gener 2017].
  5. «The DAVINCI spacecraft».
  6. Steigerwald, Bill. «NASA Goddard Instrument's First Detection of Organic Matter on Mars».