Delhy Tejero

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaDelhy Tejero
Biografia
Naixement 1904
Mort 1968 (63/64 anys)
Activitat
Ocupació Pintora
Modifica les dades a Wikidata

Delhy Tejero (Toro, Zamora, 22 de febrer de 1904 - Madrid, 10 d'octubre de 1968) va ser una pintora i il·lustradora, avantguardista als inicis i costumbrista als darrers anys.

Biografia[modifica]

Adela Tejero Bedate va créixer en un ambient dominat per la religió, el seu pare era funcionari de l'ajuntament de Toro, i la seva mare va morir poc després de néixer ella. El 1923 va marxar a Madrid, però per decisió paterna va estudiar taquigrafia i idiomes amb les monges, fins que el 1926 va aconseguir matricular-se a l'Academia de Bellas Artes de San Fernando, on va estudiar fins al 1930.[1] La seva passió per l'Índia, així com d'altres indrets exòtics, explica el seu canvi de nom d'Adela a Delhy. Va publicar les seves il·lustracions a revistes i diaris de l'època com ABC, Blanco y Negro, La Esfera, Estampa i Crónica. El 1933 va celebrar una exposició individual al Círculo de Bellas Artes de Madrid. Durant la guerra civil espanyola va fugir a París, on va experimentar amb el surrealisme, però va decidir tornar a Espanya a causa de l'ocupació nazi. Va exercir de professora de pintura mural en un centre d'arts i oficis de Madrid, i va guanyar medalles a diversos concursos d'art decoratiu.

Referències[modifica]

  1. Mangini, Shirley; María José González i Rosa Rius (eds.) «Españolas en París: el caso de Remedios Varo, Maruja Mallo y Delhy Tejero». Remedios Varo. Caminos del conocimiento, la creación y el exilio. Eutelequia [Madrid], 2013, pàg. 161-179.

Bibliografia[modifica]

  • 111 dibujos. Delhy Tejero. Madrid: Museo Municipal de Arte Contemporáneo de Madrid, 2005.
  • Isabel Fuentes González. Delhy Tejero. Entre la tradición y la modernidad. 1904-1936. Zamora: Diputación de Zamora/ Instituto de Estudios Zamoranos "Florián de Ocampo", 1997.
  • Delhy Tejero. Los cuadernines. (Diarios 1936-1968). Edición de Mª Dolores Vila Tejero y Tomás Sánchez Santiago. Zamora: Diputación de Zamora, 2004.
  • Delhy Tejero. Representación. Exposición antológica itinerante, comisariada per José Marín-Medina. Junta de Castilla y León, 2009.