Der Eigene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesDer Eigene

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguaalemany Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1896 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1932 Modifica el valor a Wikidata
FundadorAdolf Brand Modifica el valor a Wikidata
EstatAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gèneremitjà de comunicació de temàtica LGBTI+ i revista LGBT Modifica el valor a Wikidata
Temagai Modifica el valor a Wikidata
EditorialAdolf Brand Modifica el valor a Wikidata
Adolf Brand en un gravat de 1924

Der Eigene va ser la primera revista gai del món, publicada des de 1896 fins a 1932 per Adolf Brand a Berlín. Brand va contribuir-hi amb molts poemes i articles; entre altres col·laboradors, destaquen Benedict Friedlaender, Hanns Heinz Ewers, Erich Mühsam, Kurt Hiller, Ernst Burchard, John Henry Mackay, Theodor Lessing, Klaus Mann i Thomas Mann, així com els artistes Wilhelm von Gloeden, Fidus i Sascha Schneider. La revista pot haver tingut una mitjana d'uns 1500 subscriptors per cada número durant la seva trajectòria, però els números exactes són incerts.

Història[modifica]

El títol de la revista, Der Eigene, es refereix al clàssic anarquista Der Einzige und sein Eigentum (1844) de Max Stirner. Els primers números reflecteixen la filosofia de Stirner, així com altres punts de vista sobre la política de l'anarquisme. En la dècada de 1920 la revista va passar a donar suport a la democràcia liberal de la República de Weimar i més concretament el Partit Socialdemòcrata. Der Eigene combinava material cultural, artístic i polític, amb poesia lírica, prosa, manifests polítics i fotografies de nus.

L'editor de Der Eigene va haver de lluitar contra la censura alemanya. Per exemple, el 1903 el poema "Die Freundschaft" va provocar una demanda contra la revista. La revista va guanyar perquè el poema va ser escrit per Friedrich von Schiller.[1]

El 1933, quan Adolf Hitler va arribar al poder, la casa d'Adolf Brand va ser registrada. Li van prendre tots els materials necessaris per produir la revista i els van donar a Ernst Röhm.[2]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Lyrikwelt: "Die Freundschaft"». Arxivat de l'original el 2007-12-31. [Consulta: 19 juliol 2016].
  2. «GLBT-News». Arxivat de l'original el 2020-03-31. [Consulta: 19 juliol 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Reprint: Der Eigene. Ein Blatt für männliche Kultur. Ein Querschnitt durch die erste Homosexuellenzeitschrift der Welt. With an article by Friedrich Kröhnke. Published and afterwords by Joachim S. Hohmann, Foerster Verlag, Frankfurt/Main and Berlin 1981.
  • Tamagne, Florence. History Of Homosexuality In Europe. Algora Publishing, 2004, p. 69–70. 

Enllaços externs[modifica]