Dessecació

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Esquerdes per dessecació en el fang
Esquerdes de dessecació centrípetes a la Formació Moenave del Juràssic a Utah. Amb petjades de dionsaures al centre.

Desecació és l'estat de sequedat extrema, o el procés d'assecat extrem. Una substància dessecant és higroscòpica (atrau i manté l'aigua) i indueix o sosté un estat tal en el seu entorn local en un contenidor moderadament segellat.

Els agents dessecants són substàncies que treuen l'aigua o (més rarament) altres solvents. L'aigua pot estar enllaçada químicament, per exemple en l'àcid sulfúric, el clorur de calci o el pentòxid de fòsfor, o l'assecament es pot obtenir per adsorció com passa en la bentonita. Es distingeix entre dessecació estàtica i dinàmica. En l'estàtica el material a ser dessecat l'agent dessecant és afegit i tret, mentre que en el dessecament dinàmic flueix a través de la substància líquida o gaososa que s'ha de dessecar.

Els dessecants es fan servir a la indústria per protegir els productes de la humitat o com agent químic aque indueix l'alliberament de l'aigua o de la condensació.

El dessecant més utilitzat és l'aire.

Ciència[modifica]

Un dessecador al buit (esquerra) i un deseccador (dreta).

Dessecador[modifica]

Un dessecador és un contenidor de vidre gruixut o de plàstic que es fa servir en la pràctica de la química per fer o mantenir petites quantitats de material molt seques. El material es col·loca en una plataforma, i un agent d'assecatge o dessecant, tal com el gel de sílice sec o hidròxid sòdic anhidre, es col·loca per sota de la plataforma.

Sovint s'inclou en el dessecador algun tipus d'indicador d'humitat per mostrar, mitjançant els canvis de color, el nivell d'humitat. El producte químic actiu dels indicadors és el clorur de cobalt (II) (CoCl2). el clorur de cobalt anhidre és blau. Quan enllaça amb dues molècules d'aigua, (CoCl2•2H2O), es torna porpra. Més hidratat passa a ser clorur d'hexaaquacobalt(II) que és de color rosa [Co(H2O)6]2+.

Biologia i ecologia[modifica]

En biologia i ecologia, el terme dessecació es refereix a l'assecament d'un organisme viu, com quan els animals aquàtics es treuen de l'aigua, o quan les plantes s'exposen a la llum solar o la secada.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dessecació Modifica l'enllaç a Wikidata