Dessecació

De Viquipèdia
Esquerdes per dessecació en el fang
Esquerdes de dessecació centrípetes a la Formació Moenave del Juràssic a Utah. Amb petjades de dionsaures al centre.

Dessecació és l'acció d'eliminar l'aigua d'una substància. Una substància dessecant és higroscòpica (atrau i manté l'aigua).[1]

Els agents dessecants són substàncies que treuen l'aigua o (més rarament) altres solvents. L'aigua pot estar enllaçada químicament, per exemple en l'àcid sulfúric, el clorur de calci o el pentaòxid de fòsfor, o l'assecament es pot obtenir per adsorció com passa en la bentonita. Es distingeix entre dessecació estàtica i dinàmica. En l'estàtica el material a ser dessecat l'agent dessecant és afegit i tret, mentre que en el dessecament dinàmic flueix a través de la substància líquida o gasosa que s'ha de dessecar.

Els dessecants es fan servir a la indústria per protegir els productes de la humitat o com a agent químic a que indueix l'alliberament de l'aigua o de la condensació. El dessecant més utilitzat és l'aire.

Un dessecador al buit (esquerra) i un dessecador (dreta)

En laboratoris s'utilitza un estri anomenat dessecador, fet d'un contenidor de vidre gruixut o de plàstic que es fa servir per fer o mantenir petites quantitats de material molt seques.[2] El material es col·loca en una plataforma, i un agent d'assecatge o dessecant, tal com el gel de sílice sec o hidròxid de sodi anhidre, es col·loca per sota de la plataforma. Sovint s'hi inclou algun tipus d'indicador d'humitat. El producte químic actiu dels indicadors és el clorur de cobalt(II) (CoCl2). el clorur de cobalt anhidre és blau. Quan enllaça amb dues molècules d'aigua, (CoCl2•2H2O), es torna porpra. Més hidratat passa a ser clorur d'hexaaquacobalt(II) que és de color rosa [Co(H2O)6]2+.

La dessecació també s'utilitza en la indústria alimentària per processos com la liofilització.

Biologia i ecologia[modifica]

En biologia i ecologia, el terme dessecació es refereix a l'assecament d'un organisme viu, com quan els animals aquàtics es treuen de l'aigua, o quan les plantes s'exposen a la llum solar o la secada. El límit de tolerància a la dessecació varia d'un organisme a un altre.

Referències[modifica]

  1. «Dessecació». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «8.2.3.1 Dessecació de sòlids». A: Operacions bàsiques al laboratori químic. Barcelona: Universitat de Barcelona. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dessecació