Clorur de calci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicClorur de calci

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicacompost químic i tipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular109,9 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaCaCl₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[Cl-].[Cl-].[Ca+2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat2,15 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
PKa89 Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió772 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt d'ebullició1.935 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
Higroscopicitat i amargor Modifica el valor a Wikidata

El clorur de calci, CaCl₂, és un compost iònic format per cations calci, Ca2+, i anions clorur, Cl-. Es presenta en forma de cristalls incolors. És molt soluble en aigua i deliqüescent. Forma diversos hidrats amb 1, 2, 4 i 6 molècules d'aigua, a causa del fet que és higroscòpic. La seva estructura cristal·lina és cúbica com la del rútil, però lleugerament deformada. A la naturalesa el podem trobar al mineral taquidrita, CaCl₂·2MgCl₂·12H₂O.

El clorur de calci es pot emprar com a font de cations calci, Ca2+, en dissolució, per exemple per a separar anions que formen sals insolubles amb el calci, per exemple la precipitació de fosfats:

3 CaCl2(aq) + 2 K₃PO4(aq) → Ca₃(PO₄)2(s) + 6 KCl(aq)

Si s'electrolitza el clorur de calci s'obté calci metall:

CaCl2(l) → Ca(s) + Cl2(g)

El clorur de calci és un producte secundari durant la fabricació del carbonat de sodi pel procediment Solvay. També es pot preparar mitjançant reacció del carbonat de calci amb àcid clorhídric:

CaCO3(s) + 2 HCl(aq) → CaCl2(aq) + H₂O(l) + CO2(g)

Aplicacions[modifica]

Indústria[modifica]

En la indústria s'empren milions de tones anualment de clorur de calci en diferents aplicacions:

 • Per ser un compost molt higroscòpic s'empra com a agent dessecant en la indústria i en els laboratoris: Per eliminar la humitat dels gasos fent-los passar per una columna plena de CaCl₂ o simplement se'l deixa dins d'un recipient d'una habitació per a llevar la humitat ambiental; i per a eliminar aigua que hagi quedat mesclada amb dissolvents orgànics, tant si està dissolta l'aigua com si forma una fase diferent. La reacció produeix els hidrats, per exemple:
CaCl₂ + 2 H₂O → CaCl₂·2H₂O
 • La reacció amb l'aigua és molt exotèrmica i ràpidament pot donar temperatures pròximes als 60 °C, per això s'empra per a fondre el gel format damunt del paviment de les carreteres. Contràriament a l'addició de clorur de sodi no produeix efectes negatius sobre els sòls i les plantes.
 • S'empra mesclat amb els formigons per a accelerar-ne l'enduriment i augmentar-ne la duresa, però no es pot emprar en formigons armats, ja que en contacte amb el ferro facilita la seva oxidació.
 • En carreteres s'empra per a retenir la pols, ja que forma una fina capa humida amb la humitat de l'aire damunt del sòl que absorbeix la pols. S'empren especialment a les carreteres d'explotacions mineres, als camins no asfaltats, a camps esportius, etc.
 • S'empra per a tenir mescles frigorífiques que es mantenen líquides per sota els 0 °C, amb el clorur de calci es poden aconseguir descensos crioscòpics de fins a temperatures de -50,6 °C.
 • Altres aplicacions industrials inclouen l'ús com a additiu dels plàstics (hule), dels extintors de foc, per a eliminar la tinta en el reciclat del paper, etc.

Alimentació[modifica]

El seu codi com d'additiu alimentari és l'E509.

 • S'empra per a solidificar els alginats, uns gelificants obtinguts de les algues.
 • S'addiciona a la llet per a restituir la concentració natural de calci que es perd durant la pasteurització i també per a augmentar-ne la concentració natural en la producció de llets riques en calci. També és un additiu imprescindible en la fabricació de formatges.
 • Permet augmentar la duresa de la pell de diferents fruites.

Agricultura[modifica]

 • S'empra com a adob per a aportar calci als terrenys de cultiu.

Biologia[modifica]

 • El clorur de calci afebleix les parets dels bacteris i aquest fet s'empra per a facilitar els estudis genètics.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clorur de calci