Hidrogencarbonat de sodi

De Viquipèdia
Infotaula de compost químicHidrogencarbonat de sodi
Sodium bicarbonate.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Substància químicacompost químic i medicament Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular83,982338 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaNaHCO₃ Modifica el valor a Wikidata
SodiumBicarbonate.png
SMILES canònic
Model 2D
C(=O)(O)[O-].[Na+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat2,159 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de descomposició60 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response ()
Regulació europea de productes químics (GHS07: signe d'exclamació) Modifica el valor a Wikidata

L'hidrogencarbonat de sodi és un compost sòlid cristal·lí de color blanc molt soluble en aigua, amb un lleuger gust alcalí semblant al carbonat de sodi.

La seva fórmula química és NaHCO3.

Obtenció[modifica]

Mitjançant el procés de Solvay. Encara que és utilitzat per obtenir Na2CO3, és possible obtenir en una de les reaccions intermèdies hidrogencarbonat de sodi. El procés consisteix en la reacció:

en la qual precipita l'hidrogencarbonat de sodi.

Història de la indústria[modifica]

La cendra de sosa (carbonat de sodi) i de potassa (carbonat de potassi), denominats genèricament àlcali, són substàncies químiques essencials per a les indústries del vidre, tèxtil, del sabó i del paper. En l'oest d'Europa tradicionalment s'havia obtingut potassa a partir de la cendres de fusta. No obstant això, al segle xviii, la desforestació havia tornat aquest mitjà de producció poc rendible, i el àlcali va haver de començar a ser importat. Així a tota Europa la potassa s'importava d'Amèrica del Nord, Escandinàvia i Rússia, on els grans boscos seguien dempeus. En canvi la cendra de sosa s'aconseguia de la costa del llevant espanyol i de les Illes Canàries, on es produïa de forma similar al carbó de llenya, a partir de les plantes costaneres anomenades barrella, o també d'Egipte, on el mineral anomenat natró s'extreia de jaços de llacs secs. Sobretot a Gran Bretanya, l'única font local d'àlcalis eren les algues marines, que arribaven a les costes d'Escòcia i Irlanda.[1][2]

El 1783, el rei Luis XVI de França i l'Acadèmia de Ciències Francesa van oferir un premi de 2 400 lliures a qui pogués descobrir un mètode per produir àlcali de la sal marina (clorur de sodi). En 1791, Nicolas Leblanc, metge de Luis Felipe II, duc d'Orleans, va descobrir i va patentar el seu mètode. Aquest mateix any es va construir la primera planta de Leblanc per al duc de Saint-Denis, i aquesta va començar a produir 320 tones de cendra de sosa (carbonat de sodi) per any.[3] Posteriorment se li va negar els diners del premi a causa de la Revolució Francesa.

Leblanc va construir la primera planta usant el seu procés en 1791 en Saint-Denis. No obstant això, els revolucionaris francesos es van apoderar de la planta, juntament amb la resta dels béns de Luis Felipe, en 1794, i van fer públics els secrets comercials de Leblanc. Napoleó I va retornar la planta a Leblanc en 1801, però mancava dels fons per reparar-la i competir contra les fàbriques de soda que uns altres havia muntat en el ínterin. Posteriorment Leblanc es va suïcidar en 1806.

A principis del segle xix, els industrials francesos de carbonat de sodi produïen de 10.000 a 15.000 tones a l'any. No obstant això, va anar a Gran Bretanya on més àmpliament es va utilitzar el procés Leblanc.[3] La primera planta de soda britànica que emprava el procés Leblanc la va construir la família Losh dels fundadors de la factoria de ferro Losh, Wilson i Bell en Walker al costat del riu Tyne en 1816. Però els alts aranzels britànics sobre la producció de sal van obstaculitzar l'economia del procés de Leblanc i aquest tipus d'operacions es van mantenir a petita escala fins a 1824. Després de la derogació de la tarifa de la sal, la indústria de soda britànica va créixer de manera espectacular, i les factories químiques construïdes per James Muspratt a Liverpool, i Charles Tennant prop de Glasgow es van convertir en algunes de les més grans del món. Abans de 1852, la producció de soda anual havia aconseguit 140.000 tones en el Regne Unit i 45.000 tones a França. En la dècada de 1870, la producció de alcalí britànica de va arribar a 200.000 tones anuals, superior a la de totes les altres nacions del món juntes.

Usos[modifica]

L'hidrogencarbonat de sodi s'usa principalment en la rebosteria, on reacciona amb altres components per alliberar CO₂, que ajuda a la massa a elevar-se, donant-li sabor i volum. Els compostos àcids que indueixen aquesta reacció inclouen bitartrat de potassi (també conegut com crema de tàrtar), suc de llimona, iogurt, àcid acètic.

Ús cultural i cosmètic[modifica]

L'hidrogencarbonat de sodi s'utilitza com a agent alcalinitzant que actua en combinació a la saliva al coqueo, de manera que se suavitza i es produeix l'extracció dels metabòlits de la fulla de coca fent d'aquesta manera el coqueo un procés agradable i durador en contraposició si no es fes servir l'hidrogencarbonat de sodi. L'hidrogencarbonat de sodi és a la coca el que el sucre al cafè, de manera que a la muntanya del Perú, Bolívia i el Nord de l'Argentina (on es practica el coqueo) el consum d'hidrogencarbonat és alt. A la Xina s'usa per rentar-se els peus. S'usa per combatre l'acidesa gàstrica quan no es disposa de medicaments específics (com l'almagato). Serveix també per a la neteja pel seu poder abrasiu i desodorant (per exemple, per treure l'olor "de nou" de les neveres). S'usa més com blanquejador dental, ja que poleix la superfície de l'esmalt i com a agent desodorant per eliminar olors de sudoració forta a aixelles i peus.Per als malestars estomacals podem preparar una beguda calenta amb menta, i una beguda freda amb llimona (llimonada) i addicionar una culleradeta d'hidrogencarbonat, barrejar bé i beure (recordant que no s'ha d'endolcir). Una tassa o got és suficient per treure la molèstia.

Referències[modifica]

  1. Clow, Archibald and Clow, Nan L. (1952).
  2. Kiefer, David M. «It was all about alkali» (en anglès). Today's Chemist at Work. ACS publications, 11, 1, 2002, pàg. 45–6 [Consulta: 22 abril 2007].
  3. 3,0 3,1 University of Pennsylvania Press. ISBN 0-8122-1297-5. Fred Aftalion. A History of the International Chemical Industry (en anglès).