Carbonat de sodi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Carbonat de sodi
Nomenclatura
Altres noms E500 (additiu alimentari)
soda
sosa
Fórmula química Na2CO3
Nombre CAS 497-19-8
Propietats químiques
Aparença sòlid cristal·lí blanc
Densitat 2,53 g/cm3, sòlid
Massa molar 105,99
Punt de fusió 851 °C
Punt d'ebullició descompon
Solubilitat 210g/l en aigua
pKb 3,67
Seguretat
Frases R R36
Frases S S22 S26
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
 
Compostos relacionats
Anions acetat de sodi
sulfur de sodi
Sulfat de sodi
Cations carbonat de calci
carbonat de magnesi
carbonat de potassi
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El carbonat de sodi és una sal de sodi de l'àcid carbònic. Comunament cristal·litza amb set molècules d'aigua de coordinació (Na2CO3·7H2O) i ràpidament es deshidrata per formar una pols blanca, el monohidrat (Na2CO3·H2O). Aquest compost pot extreure's de les cendres de moltes plantes o bé obtenir-se sintèticament a partir del clorur de sodi mitjançant el procés Solvay.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

L'ús més important del carbonat de sodi és el de la producció de vidre. En escalfar-lo a alta temperatura juntament amb diòxid de silici (SiO2) i carbonat de calci (CaCO3) i refredar-lo molt ràpidament, es forma el vidre.

El carbonat de sodi és usat en moltes aplicacions per diverses raons. Per exemple, el carbonat de sodi s'usa com un regulador de pH per mantenir l'alcalinitat del medi i així poder actuar la majoria dels agents reveladors. És usat també en piscines municipals com a neutralitzador dels efectes àcids del clor. En la taxidèrmia, el carbonat de sodi s'afegeix a l'aigua bullent per aconseguir els ossos nets per usos acadèmics.

En química, és usat sovint com un electròlit perquè es comporta molt bé com a conductor durant l'electròlisi. També es fa servir en les valoracions àcid-base, car al ser sòlid i estable a l'aire, és molt fàcil de pesar-lo.

El seu ús domèstic principal és en les rentadores per potenciar els efectes dels detergents. L'anió carbonat procedent del carbonat de sodi competeix amb els ions magnesi i calci de les aigües dures i fa que no s'enllacin amb el detergent i ho facin amb el carbonat. Això evita que s'hagi de posar més detergent del que seria necessari.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carbonat de sodi Modifica l'enllaç a Wikidata