Diatèrmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Equip de diatèrmia d'ona curta (freqüència de 0.5 a 27.12 MHz)

En fisioteràpia, la diatèrmia[1] consisteix l'escalfament local de teixits en una zona del cos sota la influència d'un fort camp elèctric o bé magnètic, el que contribueix a la relaxació dels músculs i alleuja la sensació de dolor.[2] La calor que es produeix incrementa el flux sanguini i es pot utilitzar en el tractament dels dolors profunds de les malalties reumàtiques i artrítiques (teràpia de microones).[3][4]

Història[modifica]

Aquesta tècnica va ser introduïda a Espanya el 1910 pel Dr. Celedonio Calatayud, que al seu torn va ser el primer en utilitzar-la en la terapèutica ginecològica, cosa que va suposar un gran avanç a escala internacional.

Fisioteràpia[modifica]

La diatèrmia terapèutica utilitzada en rehabilitació fa servir camps magnètics o elèctrics (0.5 a 27.12 MHz, 100W)[5] En aquesta categoria, hi ha dos tipus de diatèrmia:

Per la freqüència de treball es classifica com:

Cirurgia diatèrmica[modifica]

En Cirurgia, la diatèrmia[8] consisteix en la producció d'escalfor en una zona del cos mitjançant un corrent elèctric d'alta freqüència que passa entre dos elèctrodes connectats a la pell del pacient, amb freqüències de 0,5-1,75 MHz, i amb potències de l'ordre de 100-300 W. Aquest altre concepte de diatèrmia pot aplicar-se a diversos instruments quirúrgics, en el bisturí diatèrmic, per exemple, s'utilitza per coagular teixits. El mateix bisturí és un elèctrode i l'altre és una placa humida aplicada a una altra zona del cos del pacient. Utilitzant el bisturí la sang es coagula i els petits vasos s'obstrueixen, podent-se efectuar incisions que pràcticament no sagnen. Puntes i agulles diatèrmiques poden usar-se per a destruir teixits innecessaris (electrocauterització).

Aplicacions[modifica]

 • Destrucció d'una lesió corioretinal per diatèrmia
 • Excisió ampliada de la zona de transformació amb nansa diatèrmica
 • Procediment d'excisió electroquirúrgica amb nansa diatèrmica
 • Reparació d'un esquinçament de la retina per diatèrmia
 • Reparació d'un despreniment de la retina amb diatèrmia
 • Turbinectomia per diatèrmia

Precaucions[modifica]

 • La diatèrmia d'ona curta i microones no es pot realitzar en pacients amb estimulació cardíaca (marcapassos) o en una implantació desfibril·lador si no es va amb compte.
 • En el cas d'un pacient amb neuroestimulador implantat, l'aplicació de diatèrmia està estrictament prohibida.

Referències[modifica]

 1. diatèrmia a Optimot
 2. «Deep Heat». Medscape, 25-09-2008. [Consulta: 2 juny 2009].
 3. Anne Ahlman. «Hot Topic - An Evidence-Based Look at the Therapeutic Properties of Heat», agost 2005. Arxivat de l'original el 25 de setembre 2008. [Consulta: 2 juny 2009].
 4. Deep Heat: eMedicine Physical Medicine and Rehabilitation. Emedicine.com, 25 de setiembre de 2008 [Consulta: 2 juliol 2009]. 
 5. «Hot Topic - An Evidence-Based Look at the Therapeutic Properties of Heat». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 4 novembre 2018].
 6. Mark Dutton. Physical Therapist Assistant Exam Review Guide. Jones & Bartlett Publishers, 11 maig 2011, p. 468–. ISBN 978-0-7637-9757-7 [Consulta: 14 novembre 2012]. 
 7. ; Lehmann, JF; Stonebridge, JB [1].
 8. diatèrmia a Optimot

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]