Corrent de Foucault

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El corrent de Foucault és un fenomen elèctric descobert pel físic francès Léon Foucault l'any 1851.

Apareix quan un conductor és sotmès a un camp magnètic variable, a causa del moviment relatiu entre el camp i el conductor, o a les variacions del camp amb el temps. Això causa un flux d'electrons o corrent dins el conductor. Aquests corrents circulars creen electroimants amb camps magnètics que s'oposen al camp original.

El terme corrent de remolí prové de corrents anàlegs observats en l'aigua en arrossegar un rem en el sentit d'empènyer: les turbulències locals conegudes com a remolins donen lloc a vòrtexs persistents.

Els corrents de Foucault poden generar moltes pèrdues d'energia en forma de calor i també crear forces repulsives entre el conductor i el camp originari que es poden emprar per a crear levitació, moviment o un fort efecte de frenada.[1]

Els corrents de Foucault se solen minimitzar amb plaques fines, mitjançant la laminació dels conductors, com ara en els transformadors amb nuclis laminats.

Aplicacions[modifica]

  • Els sistemes de frenada per corrents de Foucault s'utilitzen majorment en vehicles pesants i autocars.
  • En els ferrocarrils, la gamma d'alta velocitat InterCityExpress dels ferrocarrils alemanys (Deutsche Bahn) utilitza un sistema de frens per corrents de Foucault en algunes línies noves, i com a sistema de frenada d'emergència.
  • S'utilitza a la cuina, en les plaques de coure per inducció per a escalfar els atuells que contenen el menjar, i en metal·lúrgia en els forns d'inducció que escalfen la massa metàl·lica abans de fondre-la.
  • El motor de camp giratori també es basa en aquests corrents.
  • Els comptadors de velocitat d'agulla també els utilitzen.
  • Efecte de frenada: si col·loquem un disc d'alumini que giri de manera lliure, front a un imant, el camp magnètic produït per un imant redueix sensiblement la velocitat de rotació del disc. Aquest efecte de frenada és també degut als corrents d'energia elèctrica.
  • En la separació dels tetrabriks de la resta dels envasos del contenidor groc.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corrent de Foucault