Diazepam

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estructura química del diazepam.

Estructura química del diazepam
Estructura tridimensional del -diazepam.

Estructura tridimensional del diazepam
7-clor-1,3-dihidro-1-metil-
5-fenil-2H-1,4-benzodiazepin-2-ona

Nomenclatura IUPAC

Nombre CAS
439-14-5
Codi ATC
N05BA01
Fórmula química C16H13ClN2O
Pes molecular 284,7 g/mol
Biodisponibilitat 94% (pràcticament completa)
Metabolisme Hepàtic
Vida mitjana d'eliminació Bifàsica: 1 a 2 dies / 2 a 5 dies, metabòlits actius amb vides mitjanes perllongades
Excreció Renal
Categoria embaràs D (EUA)
C (Austràlia)
Situació legal Psicotròpic:
Llista IV (internacional)

El diazepam, originalment comercialitzat amb el nom de Valium, és un medicament de la família de les benzodiazepines que produeix un efecte calmant. S'utilitza comunament per tractar un gran espectre de trastorns, incloent-hi l'ansietat, la síndrome d'abstinència de l'alcohol i de les benzodiazepines, espasmes musculars, atacs epilèptics, l'insomni, i el trastorn de les cames inquietes. També pot ser utilitzat per induir amnèsia en procediments mèdics.

Pot ser consumit oralment, inserit rectalment, injectat en un múscul o en una vena. Quan és injectat de manera intravenosa, els efectes comencen en 1-5 minuts i duren fins a una hora. Oralment, els efectes poden tardar fins a 40 minuts per a començar.

Efectes primaris[modifica]

El diazepam no té cap efecte reductor a la sensació de por de l'ansietat, ni a la de tristesa o desgrat[cal citació]. Si es prescriu en alguns casos d'ansietat, és per mirar de pal·liar (no afecta tots els malalts per igual) els símptomes físics (palpitacions, respiració ràpida, tensió muscular, sensació d'un nus a l'estómac, sensació de nus a la gola, sudoració, tremolor, tartamudeig, etc.) i en certa manera la sensació que té el malalt que en qualsevol moment pot perdre el control, que pot estar produïda en part per aquests símptomes físics.[cal citació] Algunes persones pensen que el diazepam ha d'ajudar-los a combatre la por i, com que això no passa mai, tenen tendència a voler augmentar-ne la dosi indefinidament o a creure que no els fa efecte.[1][citació trencada] .

Efectes secundaris[modifica]

Entre els efectes secundaris es troba una reducció dels reflexos o de capacitat de resposta, cosa que s'ha de tenir en compte, per exemple, al moment de conduir un vehicle o de manipular una màquina, i una lleugera reducció de la memòria que concerneix informació nova (memòria anterògrada). En canvi, les coses memoritzades abans de prendre diazepam no es veuen modificades.[1]

L'alcohol augmenta la somnolència i els efectes secundaris no desitjats del diazepam.[1]

Dues pastilles de diazepam

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diazepam Modifica l'enllaç a Wikidata