Dinar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la moneda. Vegeu-ne altres significats a «Dinar (menjada)».
Dinar encunyat a Madīnat al-Zahrā l'any 358 de l'Hègira.

El dinar (de l'àrab دينار, dīnār, pl. دنانير, danānīr)[1] és la unitat monetària de diversos estats del món, la majoria dels quals de llengua àrab o que antigament havien format part de l'Imperi Otomà, ja que històricament fou usada en terres musulmanes. El mot «dinar» té el mateix origen que la paraula diner, ja que ambdues deriven del denari romà.

El dinar era l'antiga moneda musulmana d'or que el califa omeia Abd-al-Màlik ibn Marwan va encunyar entre els anys 691 i 692[2] i que tenia un pes que, segons les èpoques, va oscil·lar entre els 4,25 g i els 3,85 g. En els inicis imitava els models romans d'Orient, però ben aviat va adquirir caràcter propi i definit, fins al punt que va ser imitat fora dels territoris califals, com fou el cas del mancús a la Catalunya del segle xi, ja que als antics comtats catalans els dinars cordovesos hi circulaven àmpliament. Per aquella època, als territoris d'al-Àndalus que avui formen part dels Països Catalans es van encunyar quarts de dinar a la taifa de València (coneguts com a roals, rovals o «or de València») i diverses fraccions de dinar també a la taifa de Lleida.

Estats que usen actualment el dinar com a moneda[modifica]

Bitllet de 1.000 dinars serbis en vigor actualment
Moneda de 5 dinars tunisians del 2002

Estats i territoris que havien usat el dinar com a moneda[modifica]

Referències[modifica]

  1. «GDLC - dinar». [Consulta: 8 gener 2018].
  2. Porteous, John. «The Imperial Foundations». A: Coins in history: a survey of coinage from the reform of Diocletian to the Latin Monetary Union (en anglès). Weidenfeld and Nicolson, 1969, p. 14–33. ISBN 0-297-17854-7. 

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinar