Discussió:Àïxa bint Abd-al-Aziz

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

De retorn, va pactar el prometatge del seu fill Fortuny amb Àïxa bint Abd-al-Aziz, néta alhora de Mussa ibn Nussayr i de Egilona (viuda de l'últim rein visigot, Roderic), i descendent directe del profeta Mahoma a través de la seva filla Ruqayya, segons els sunnites. Fortuny i Àïxa van tenir dos fills:

Sembla que a la mort del seu pare el comte Cassi, Fortuny va heretar les possessions de les terres entre Saragossa, Nàjera, Tudela i Tarassona i seria nomenat Valí de Saraqusta en nom del califa omeia de Damasc (Oranies (disc.) 12:20, 12 set 2016 (CEST)).

era possiblement germana o cosina de Casius Fortunius. És, però, més coneguda per ser esposa del darrer Rei visigot de Toledo, Roderic (710-711). Després de la mort de Roderic a la batalla del Guadalete, fou capturada a Mérida per Abd-al-Aziz ibn Mussa ibn Nussayr i va restar tres anys en poder dels àrabs. El 714 Mussa ibn Nussayr i Tàriq ibn Ziyad van passar cap al sud de la península amb el tresor reial visigot, des d'on van embarcar cap a Ifríqiya, on posteriorment havien de viatjar cap a Damasc per donar comptes de la seva missió. El govern del valiat d'al-Àndalus va quedar en mans del fill de Mussa ibn Nussayr, Abd al-Aziz ibn Musa, com a emir. Aquest es va enamorar d'Egilona i ella va acceptar de ser la seva dona el 715. Es casà en segones núpcies amb Abd-al-Aziz ibn Mussa ibn Nussayr fill de Mussa ibn Nussayr. Tingueren una filla, pel que Egilona també fou coneguda com Umm Asim (la mare d'Asima): * Asima o Àïxa bint Abd-al-Aziz (nascuda entre 713 i 717), es casà amb Fortun ibn Qassi, fill de Casius Fortunius, comte visigot de Saraqusta (Saragossa), que convertit a l'Islam va origen la nissaga muladita dels Banu Qassi. (Oranies (disc.) 12:20, 12 set 2016 (CEST)).

Marwan tenia deu fills i dues filles, i tenia 10 germans que al seu torn tenien deu nebots (Oranies (disc.) 13:54, 12 set 2016 (CEST)).

Cesaracosta[modifica]

El nom àrab de Saragossa, Saraqusta i el nom iber de Salduie. (Oranies (disc.) 22:44, 13 set 2016 (CEST)).

El nom visigot de Saragossa, Cesaracosta. (Oranies (disc.) 22:44, 13 set 2016 (CEST)).