Discussió:Ollada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest plat es fa a les Illes Balears? Amb aquest nom, almenys, no me sona ... Podríeu aportar referències? Pau Cabot · Discussió 12:37, 25 feb 2009 (CET)

Ara que ho dius, no ho sé. Ho investigaré. --espencat (discussió) 14:56, 25 feb 2009 (CET)

  • Segons Jaume Fàbregas], l'ollada, putxero i bullit són el mateix, i ací diu que el bullit és el nom balear. De fet és l'habitual a la Marina, però diria que el bullit són vegetals bullits amb algun suquet de romanalla, mentre el putxero és més consistent i més líquid. El bullit de les Illes, s'assembla a l'ollada? --espencat (discussió) 20:50, 25 feb 2009 (CET)
Pel poc que sé, el bullit "balear" podria coincidir més o manco amb l'ollada. El que passa és què en gastronomia, no hi ha una divisió clara dels plats sinó un continu de modificacions i adaptacions d'un plat. És difícil dir si el bullit i l'ollada són dues variants del mateix plat o dos plats diferents. Qui traça les fronteres? Pau Cabot · Discussió 21:18, 25 feb 2009 (CET)

Palles mentals[modifica]

Ja estem com sempre. Per a alimentar la paranoia imperialista del Països Catalans es redirigix des-de plats valencians a plats catalans, encara que no tinguen cap relació.

El bollit valencià es fa exclusivament de verdures i no te res a vore amb el putxero que porta sobre tot productes càrnics. En el bollit l'objetciu es menjar la verdura i per tant el caldo no te cap valor, es aigua bruta. El putxero, en canvi, es una manera d'aprofitar els osos i els troços mes durs de carn per a obtindre caldo encara que la carn s'aprofite per a fer un arròs. Respecte als plats catalans no tinc ni idea de lo que son i tampoc m'importa molt, així que podeu fer lo que vullgau.

Gràcies per l'actitud constructiva. Parlem del bullit/bollit. El que hem dit és que el bullit balear s'assembla a l'ollada catalana, no que el bullit valencià ho faça. De totes maneres, cal recordar que alguns plats són tan semblants, i hi ha tan poc a dir, que els agrupem en un article, sempre deixant clar les diferències entre sí. Jo diria ollada a qualsevol mena de plat fe ten olla on hi ha líquid, carn i verdures, i bullit on hi falta la carn. Però veuràs que això no és així per als balears. De tla manera que dividir bullit d'ollada resulta poc pràctic, i optaria per remarca les diferències entre plats que comprteixen fins i tot el nom.--espencat (disc.) 11:58, 30 març 2010 (CEST)

Evidentment que per actitut constructiva la teua, que t'inventes les coses al vol. Si tu vols dir a qualsevol plat fet en olla amb líquid carn i verdures ollada tu mateix, pero supose que als asturians no els agradarà res que digues que tenen un plat típic català anomenat ollada al que ells anomenen erronament fabada. Serà pràctic o no, pero el putxero no es lo mateix que l'olla ni evidentment que el bollit. A lo millor a tu no se t'ocorreix posar moltes coses d'estos plats, pero tal vegada gent en més coneiximents que tú si que ho pot fer.