Discworld

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Discworld és una saga de llibres d'humor i fantasia escrits per l'escriptor anglès Terry Pratchett que tenen com a escenari un món en forma de disc pla i rodó que és subjectat per quatre elefants que reposen damunt d'una tortuga gegant que vaga per l'univers (el Discworld). Els seus llibres parodien les històries i personatges d'escriptors com John R.R. Tolkien, H. P. Lovecraft, Shakespeare o Dante; juga amb mitologia i folklore i també ironitza sobre temes relacionats amb la ciència, les cultures i les religions.

La primera novel·la, The Colour of Magic, va aparèixer l'any 1983 i des de llavors Terry Pratchett ha escrit més d'una trentena de llibres ambientats en aquest món imaginari i alternant diferents protagonistes o creant-ne de nous. La sèrie de novel·les s'ha expandit fins al terreny dels videojocs i la televisió. A més, s'han publicat llibres relacionats, mapes i fins i tot discs de música. Pratchett fou l'escriptor anglès amb més èxit de vendes dels anys noranta, ara només superat per J. K. Rowling. Els seus llibres han estat guardonats en diverses ocasions.

Fins ara, no s'han publicat al català, i les edicions de P&J.

Arcs argumentals[modifica | modifica el codi]

Els seus trenta-set llibres se centren en els següents personatges:

Rincewind[modifica | modifica el codi]

És un mag pocatraça de nivell 0 i covard persistent, que sempre està fugint de qualsevol cosa present o futura, ja que amb el temps ha après que fins i tot la palla és perillosa i que tot li vol mal. A el llibre "temps interessants" té una vivència que li fa confondre el sexe amb les patates i és sotmès a un tractament psicològic en el qual intervenen una noia guapa, un sac de patates i un pal amb un clau. Normalment, les seves novel·les són de viatges,(viatges de fugida, però viatges) i mostren la geografia del Discworld. És amic d'en Twoflower (un turista) i d'en Cohen el Bàrbar (basat amb en Conan, té més de seixanta anys), i d'alguns més. Tot i que renega del seu país és un patriota orgullós (quan és fora de casa) i es pot dir que és protagonista dels llibres The Colour of Magic (El color de la Màgia), The light fantastic (La llum fantàstica), Sourcerer (Fetiller), Faust Eric, Interesting Times (Temps Interessants) i The Last Continent (L'últim Continent). És un sub-protagonista als llibres The Last Hero (L'últim heroi) i Unseen Academicals (Acadèmics Invisibles/No-vists). Té una aparició breu al llibre Mort. Cal afegir que la seva ineptitud en vers la màgia és provocada per un encanteri que va fugir d'un llibre anomenat el 8º i se li amaga dintre, aquest encanteri és tan poderós que fins i tot la màgia li té por.

La mort[modifica | modifica el codi]

El simpàtic esquelet amb túnica és sens cap mena de dubte un dels personatges més brillants i amb la personalitat més explosiva creat pel genial Terry Pratchett. Ho sap tot, ja que pot viatjar pel temps sense cap problemma, però sempre intenta descobrir com pensen els humans, i com diu, són uns éssers tan curiosos que han arribat a inventar una cosa com l'avorriment. A vegades, per la seva curiositat pot semblar un nen petit. Té un ajudant, l'Albert (Alberto Malich, fundador de la Universitat Invisible, actualment el majordom de la Mort)i una néta (Susan Sto Helit, filla de l'adoptada de la Mort i el seu aprenent, el Mortimer (per evitar confusions)), que ha heretat alguna cosa més que vestir roba negra del seu avi. Els seus enemics són els depriments Auditors de la Realitat. Els seus llibres són Mort, El Segador, Soul Music, Pare Porc i El lladre del temps. La mort surt a tots els llibres menys The Wee Free Men. És l'unic personatge de disck world que surt de la saga y apareix en altres llibres com "bons presagis" al cap i a la fi, la mort és universal. A, aixos és molt important, si de veritat existeix quelcom al món que la mort se estime, són els gats

Les Bruixes[modifica | modifica el codi]

L'aquelarre de bruixes de Lancre està format per la Granny Weatherwax (Iaia Ceravella), Nanny Ogg (Tata Ogg) i Magrat Garlick (que serà substituïda més tard per Agnes Nitt (o Perdita X). Els seus llibres són Rituals Iguals, Germanes Bruixes (Wyrd Sisters), Bruixes de viatge,Lords i Dames i Mascarada .

La guàrdia d'Ankh-Morpork[modifica | modifica el codi]

La Guàrdia de la ciutat, amb el Duc Samuel Vimes al capdavant, és cosmopolita, i resta a les ordres de lord Vetinari, patrici de la ciutat i membre del gremi d'assassins d'Ankh-Morpork. la sub saga comença pràcticament de zero i està composta per capità vimes alcohòlic solter i únic descendent de l'últim regicida de la nació, sergent colon home gras, mandrós i subornable, caporal nobbs pràcticament un nan egoista i pocavergonya com el que mes, el recluta pastanaga tècnicament un nan, ja que va estar adoptat i criat pels nans amb una estatura vora dels dos metres. que de mica en mica ascenen Els personatges principals als últims llibres són Samuel Vimes (duc i comandant), en Pastanaga (Capità), Fred Colon (Sergent), i Caporals Angua (dona llop), Nobby Nobbs i Detritus (un troll)Reg shoe, agent (zombi) Jovial cul petit sergent (dona nan). i d'altres[1] Els seus llibres són Guàrdies! Guàrdies?, Homes d'armes, Peus de fang, Desperta Ferro! (By Jingo), El cinquè elefant, Ronda Nocturna i Thud!. Surten a molts llibres d'Ankh-Morpork, i a alguns com La Veritat i Regiment de Monstres.

Tiffany Aching[modifica | modifica el codi]

La nena que vol ser bruixa, té tres llibres de moment: The wee free men, A hat full of sky, Wintersmith i pròximament, I shall wear midnight.

Moist Von Lipwig[modifica | modifica el codi]

Criminal Professional, dirigeix l'Oficina de Correu Reial d'Ankh-Morpork, i més tard, la casa de la moneda. Els seus llibres són Going Postal i Making Money, i segurament, el seu pròxim llibre es titularà Raising Taxes.

Els Mags[modifica | modifica el codi]

Els aprensius i curiosos mags de la Universitat Invisible sota el control de l'Arxicanciller Mustrum Ridcully, també surten a molts llibres, entre ells, els més rellevants: Fetiller, Imatges en acció, El segador, Dames i cavallers, Soul Music, Temps Interessants, Pare Porc, L'Últim Continent, i L'últim heroi.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Discworld Modifica l'enllaç a Wikidata